Още от самото начало на мандата ни, ние решаваме проблеми на предишните правителства. Казусът с Калиакра няма спасение, след него ще има още много подобни проблеми, които да решаваме. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов по повод заповедта за ограничаването на земеделието и строителството в зона Калиакра.
"Решението трябва да се търси с плащане не чужди грехове. Трябва държавата да намери начин да компенсира хората, чиито парцели се падат в зоната, която е забранена за всичко. Това трябва да стане с помощта на общината. Тези ще ги обезщетим с парцели или финансово", посочи Симеонов.

Той разкри, че решенията за Калиакра са взети още през 2007 година, но реално още на следващата година те са били нарушени и са започнати строежи. "През 2016 година Европейския съд ни осъжда. Преди това лека по лека е започнало усвояване на някои от тези терени. Истината е, че на тези места е внушение, че това са степи, защото аз съм запознат какво точно има по тези терени. Това се едни пустеещи хендеци и никога не са били използвани, но сега там където е строено трябва да бъде унищожено. Това не носи нищо добро за икономиката на страната", изтъкна вицепремиерът. 

Според него тези зони се определят от еколози и неправителствени организации с голямо влияние, което не е добре, защото се превръщало в техен доходоносен бизнес. "Това можеше да е само забрана за строеж, но защо да не може да се обработват нивите", опита Симеонов.

Той е категоричен, че масовите протести по казуса не са били особено основателни, защото хората не са били добре информирани. "До края на септември може да ни нашибат едни санкции, че свят ще ни се завие", предупреди лидерът на НФСБ.

"Положението в парк "Странджа" е същото, дори там са най-тежките забрани. Зелените организации, започвайки от едни благородни идеи, са превърнали това един доходоносен бизнес", заяви Валери Симеонов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!