Превратно тълкувани и изкривени европейски директиви, директиви, несъобразени с българския бизнес, и прилагани у нас съсипват дребния и среден бизнес, и това не се контролира от евродепутатите досега. Това обсъди на среща с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България водачът на листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа) - Валери Симеонов днес. В разговорите се включиха и заместник-председателите на НФСБ Валентин Касабов и Борис Ячев

Верен на слогана „Вместо думи – действия“ Валери Симеонов беше категоричен, че едно от първите неща, с които ще се заеме конкретно е контролът и прецизното прилагане на тези директиви. Той даде конкретни примери с директивата, която засяга производителите на спиртни напитки и производството на 60, а не 30 литра ракия при намален акциз. С прилагането на директивата за фалшивите лекарства, която в този си вид обрича на фалит малките собственици на аптеки. Директивата, която засяга правата на българския потребител при плащането на сградна инсталационна такса на „Топлофикация“ в случаите, дори когато не се ползва парно – нещо, абсолютно забранено от европейските разпоредби.

Тази среща е важна за нас, защото е важно за нас да има български представители в Европейския парламент, които да представляват нашите интереси, заяви Никола Зикатанов, член на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. В същото време бе подчертано, че НФСБ е партия, която има за своя кауза защитата на дребния и среден бизнес у нас.

От работодателската организация подчертаха добрата си работа и взаимодействие с Валери Симеонов като вицепремиер и като народен представител сега. Те представиха План от 10 точки за конкурентноспособна индустрия за социална Европа. В разговора за това Никола Зикатанов изтъкна работата на Валери Симеонов по това да се реши проблема с нелегитимната държавна подкрепа за американските централи у нас ТЕЦ „Марица – Изток“ 1 и 3. По думите им това подпомагане от страна на държавата е в противоречие със законите на конкурентноспособността, а и защо българският национален доход да отива на други места.
Валери Симеонов се съгласи, подчертавайки, че въпросът с американските централи е въпрос, поставен от НФСБ още в 43-то Народно събрание. „Внесохме законопроект – в резултат на обстойната дейност, която извърши временната комисия за оценка и контрол на енергетиката, която ръководех. Този закон не беше разгледан. От страх пред американското посолство. Две писма сме изпратили до европейската комисия. Разговарях с комисаря по енергетика. Дори той призна в този разговор, че има безспорна държавна помощ. Но отговор от Европейската комисия няма. А тези две централи източват българската енергетика и българския бюджет“, каза Валери Симеонов. Той беше категоричен, че няма да остави въпросът с тези две централи нерешен и ще продължи работата си за това договорите с двете централи да бъдат прекратени.

 Като човек на действието Валери Симеонов припомни пред работодателската организация част от нещата, които е свършил като вицепремиер в подкрепа на бизнеса. Той посочи облекчаването на процедурата за сезонна работа, в резултат на което през 2017 г., основно в туристическия бранш се включиха 3 600 души, а през 2018 – 7 800. Което е спасило туристическия сезон у нас. Основните попълнения тогава бяха от наши сънародници от Украйна и Молдова. Неслучайно, в резултат на сериозната работа с българската общност в Украйна Валери Симеонов бе отличен с наградата „Човек на годината“ за 2018-а.
На второ място той посочи сериозните промени в облекчаване на условията за придобиване на т.н синя карта, засягащи основно наши сънародници.
Валери Симеонов има подкрепата на Асоциацията на индустриалния капитал като човек на действието и водач на коалиция, която е доказала, че работи за защита интересите на българския бизнес, стана ясно в края на срещата.

„Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)“ се явява на предстоящите избори за български представители в Европейския парламент с № 1 в бюлетината.