Нямаме единно решение като управляваща коалиция за разхлабването на мерките. Сега ще изразя категоричното мнение на НФСБ по темата - щом сме избрали щаб, трябва да се съобразяваме с неговото мнение и препоръки. Политиците не трябва да се правим на лекари.

Разбирам желанието на моите колеги политици те да обявят добрите новини, но трябва да слушаме щаба. Виждаме в Германия как Ангела Меркел не се съобразява с призивите за разхлабване на мерките, в други държави е същото. Щабът препоръчва да не се предприемат никакви стъпки към прекалено разхлабване на мерките.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод изказването на генерал Венцислав Мутафчийски, че решението за отварянето на парковете е политическо и то не е препоръчано от Националния оперативен щаб.

"Това, което се прави до момента в България, е добре. Единствено изтървахме пътуването по Великден и сега виждаме едно увеличение на новозаразените. Решението за отварянето на парковете е прибързано и трябваше да се обсъди с щаба. В това решение има и доста празнини. Аз питам какво става с най-застрашаващия контингент - децата над 12 години? Те се събират с колела на групи, говорят си, карат ги. Как ще ги спират полицаите? Ще ги гонят ли?

И все пак това е мярката, която най-малко мога да критикувам. За мен безумие да се върнат учениците от 7 и 12 клас в училищата. Това е абсолютно нарушение на мярката и риск за разпалване на пандемията.

Това са деца - те се събират в коридора, в тоалетните, на двора, говорят си. Това са най-опасните заразоносители, защото те нямат симптоми. После като се приберат вкъщи или отидат при баба си и дядо си ще ги заразят и могат да ги убият. Нека да не се правим на лекари и да слушаме съветите на експертите от щаба", призова Симеонов.

Не искам да коментирам днешната позиция на Румен Радев. За мен той се опитва да присъства в новините с такива изказвания. Той изпусна момента, когато трябваше да се включи в борбата с коронавируса. Сега се опитва да си прави политически пиар и не искам да го коментирам", категоричен бе лидерът на НФСБ.

"Утрешното изслушване на премиера е безсмислено. Ние ще бъдем в зала. Г-жа Корнелия Нинова, която вижда съществуването си в политиката единствено като опит за противопоставяне с министър-председателя Бойко Борисов или с други думи – опит да свети с отразена светлина, за пореден път внася едно безсмислено предложение. Това е пореден опит за едно механично заяждане.

"България предприе едни от най-либералните мерки. Някои западни държави сега разхлабват мерките, но в България малките магазини примерно никога не са били затваряни. За мен икономическите мерки трябваше да се разработват от бизнесмени. Когато се подкрепя един бранш, трябва да се консултираш с работодателите. Виждаме, че икономическите мерки у нас са подготвени от финансисти.

Бизнесът се нуждае от много по-реална подкрепа. Трябваше да има активни мерки, а не фиктивни като 60/40. Трябваше да се подкрепя създаването на нови работни места и тогава държавата да се намесва с 60/40. Ние предлагаме временно намаляване на ДДС-то в туризма. Знам, че утре на коалиционния съвет ще имаме големи проблеми с финансовия министър по тази тема.

Щом държавата може да отдели милиарди за мярката 60/40 ще може да отдели и 40 млн. за нашето предложение. Относно туризма предлагаме и ваучери за всички социално осигуряващи се до момента. 7 дни по 30 лева на всеки човек, като тези 210 лева са само за вътрешен туризъм. Държавата трябва да поеме тези ваучери и така туристическият бизнес ще бъде подпомогнат.

За ученици предлагаме ваучери от по 100 лева за туризъм. Да се надяваме, че туристическият сезон ще се открие юли месец и веднага ще има възможност да се завъртят едни 3 млн. лева в туризма ни. Другото ни предложение е чадърите и шезлонгите на плажовете да са безплатни", разкри Валери Симеонов.
.