"Всяко струпване на хора и всяка предпоставка за струпване на хора води до усложняване на епидемичната обстановка в страната. Ние имаме по-либерален режим на контактуване и излизане и виждате какви са кривите".

Това заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг в Министерски съвет. 

"В Гърция имаше пълно затваряне, в момента има 11 нови случая за денонощието. Има печални резултати от два футболни мача, от там тръгнаха и едни сериозни бумове. 

Единият мач беше в Италия, другия в Испания с вериги, които достигнаха до България", разкри той.

"Нашата препоръка и споровете с правителството са на тази основа, че трябва винаги, когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви могат да бъдат последиците. 

Има много хубаво проучване на учени от Харвард, където дадоха прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус. В тях има диаграма на живота, с пикове и спадове на болестта. Те казват, че най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се измисли ваксина или надеждно лекарство. 

Обществото трябва да бъде подготвено за това. Цената на всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта.

Главният фактор, който определя колко и докога да бъдат отпуснати мерките, това е наличието на свободни легла, предупреди шефът на ВМА.

Главният държавен здравен инспектор даде "перфектен класически пример" за действието на ограничителните мерки. 

" В Норвегия и Финландия има по 200 умрели, в Дания са 400, а в Швеция 2200 до тази сутрин. Всички знаем за "знаменития" шведски модел, който бе даден на Европа", заяви той.