Циганските нападения върху полицаите се превърнаха в епидемия - протестите ще отшумят, правителството ще оцелее, но тежките етнически проблеми в българското общество ще останат. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов от парламентарната трибуна в декларация.

"Докато хиляди хора протестират на жълтите павета, осъществявайки своето конституционно право на мнение и протест, решавайки глобалните протести на държавността и демокрацията, реалният живот поднесе поредният "дребен и незначителен" случай на брутална гавра със служителите на реда от озверяла тълпа цигани в Кюстендил.

Протестите ще отшумят, правителството ще оцелее, протестиращите се приберат по домовете си удовлетворени или отчаяни, но тежките етнически проблеми в българското общество ще останат", заяви Симеонов.

Той разказа, че вчера малко след 23.00 ч. в циганския квартал "Изток" на Кюстендил са пребити трима служители на Районното управление на МВР, включително и тяхното куче.

"Полицаите, които са посетили адрес в квартала за осъществяване на процесуално-следствени действия, били нападнати от обитателите на къщата с ножове, секири и метални пръти. 21 век - 2020 г., ножове, секири и метални пръти. На запад от Балканите такова нападение се приема и се счита за терористичен акт, в нашата Родина за съжаление това е ежедневие, с което обществото е свикнало дотолкова, че го приема като стандартен битов инцидент. Това е пореден случай на нападение на полицай при изпълнение на служебните им задължения.

Списъкът на такива нападения е отчайващо дълъг. Преди Кюстендил такива фрапантни случаи на цигански нападения над полицейски екипи имаше на 15 май тази година в Провадия. Екипът, пристигнал по сигнал за силна музика през нощта е нападнат от пияните цигани с брадви. На 21 април в Пловдив, когато са нападнати с камъни и дървени пръти, двама полицаи, след подаден сигнал за отвлечено момиче", заяви още Симеонов. Лидерът на НФСБ припомни и за такива сигнали в град Куклен.

"ПГ на "Обединени патриоти остро осъжда поредното нападение над полицаи по време и по повод изпълняване на служебните им задължения и настоява държавните институции, политическите партии и всички политици, включително президентът Радев да осъдят агресията на маргинализирани престъпни индивиди и групи, а институциите да приложат спрямо всеки участник в това насилие, цялата строгост на закона", каза още Симеонов.

Той определи като мекушави действията на правоохранителните и правораздавателните институции и посочи, че те са превърнали тези инциденти в епидемия.

"Случаите са десетки. Говорим само за тази година и само за тези, които са отразени от медиите. Време е българските институции, българските политици и политически партии да преодолеят страха си от прилагането на закона в пълния му обем. Време е министърът на вътрешните работи публично да обяви, че по закон българските полицаи имат право на самозащита и да разпореди употребата на огнестрелно оръжие, когато са нападани със заплашващи живота им средства.

Време е съдебната система да отсъжда справедливи наказания за извършителите на подобни покушения над държавността, живота и здравето на българските граждани. Никой не е и не може да бъде по-голям от закона, независимо от неговия етнически, социален, материален, неправителствен или друг статус. Законност и правосъдие за всеки. Утре се навършват 183 години от рождението на най-великия българин Васил Левски.

Да си спомним неговите думи, които звучат актуално и днес: "В нашата България не ще бъде така, както е сега в турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и святи закони и за турчина, и за евреина и прочее, каквито и да са. За всички еднакво ще е. Така ще е в наша България". Да живее България", каза още Симеонов.