Ромската махала в Кюстендил опустя часове след падането на карантината, след като всички се юрнаха към центъра на града и магазините. Това предаде струма.бг.

Купуваха се дрехи по последните модни тенденции, скъпарски телефони от 1000 лева нагоре, аудиосистеми, които ромите наричат „шаки”. Коментарът бе, че ромите се готвят за отложените заради блокадата празненства като сватби, кръщенки и годежи. Цели ромски семейства имаше и в магазините за дрехи втора употреба.

Блокадата в махалата продължи 21 дни и според властите това определено е дало резултат, тъй като заболяемостта от Ковид-19 спадна през последните дни. От друга страна обаче се увеличиха пациентите в Кюстендилска област, каквато е картината и за цялата страна.

Вирусът в махалата тръгна от двама гастарбайтери, дошли си от Великобритания, без да спазят задължителната карантина от 14 дни. На входа и на изхода на махалата имаше КПП-та, а през тях се пропускаха само сезонни работници.

„Всички сме доволни от отпадане на ограниченията, напрежението в квартала падна още на 1 юли след среща с кмета Петър Паунов. Тогава се разбрахме наши да патрулират с полицаите. Резултатът е, че тогава падна и цифрата на заболелите”, коментираха в махалата.

Заради прогнозираната втора вълна на Ковид-19 от читалище „Васил Левски” започват кампания с раздаване на маски и дезинфектанти.