"Изтеклата стенограма обрисува картината на една изключително порочна практика за създаване на политически проект. Не така са създадени традиционните български партии. Нито ГЕРБ е създадена така, нито БСП е създадена така, нито останалите партии от политическия спектър, с изключение на тази нова Десница, която се провали на изборите. Ние виждаме един абсолютно олигархичен кръг, който се опитва да направи инженерен проект, опитвайки се да го продаде на електората. За електората им е все едно, тъй като ние не видяхме никаква грижа за този електорат и за проблемите на този електорат", това заяви в студиото на "Денят на живо" по Канал 3 журналистът Валерия Велева по повод новата стенограма, изтекла от разговорите между създателите на политическия проект "Да, България". 

Тя поясни какво има предвид под понятието "олигархичен кръг":

"Имаме един бизнесмен, имаме политици, които са част от парламента, имаме политолози, които са анализатори или по-скоро манипулатори на общественото мнение, имаме представители на медии, които финансират цялата тази завера, имаме кандидат-президент, част от управляващо мнозинство, имаме критици на управляващото мнозинство, които с един крак са в това мнозинство. Има такава непочтеност! За пръв път виждам нещо такова черно на бяло", коментира Валерия Велева.

По думите й гласувалите за "Да, България" 300 хиляди души са образовани, можещи, знаещи и добре информирани хора, но те вероятно се чувстват омерзени и предадени, виждайки на бял свят да излизат тези стенограми. Изтеклите разговори на кукловодите на проекта обаче дават ясен отговор защо новата Десница претърпя фалстарт, смята Велева:

"Това е най-добрият момент те да получат публичност, защото те дават отговор на въпроса защо се провали тази десница. Всъщност на 27 години от началото на Прехода, идва тази Десница, чийто баща е Костов, защото тя е рожбата на онова СДС, което започна промените. Костов се опита да раздвои и разтрои това дясно, направи едно политическо "пъпкуване" резултатът, на което виждаме днес", категорична е Велева.

"Един нов проект означава много неща - политическа ситуация, идеи, харизматични лица, които да могат да преведат идеите на езика на избирателя. Нито един от тези хора не отговаря на този профил. Нито един от тях няма харизмата, не е дишал прахта на избирателите си. Нито един от тях не се припознава като избирател. Сред тях има професионални "протестъри", които са превърнали протеста в своя професия и в начин за съществуване. Това не е идея, това е материализиране на един социален статус. Те гледат на политиката като на дойна крава.", посочи още Валерия Велева.