Общината не е тясна, там могат да се направят много неща. Вече сме повдигнали не малко ключови теми и имаме ключови успехи.

Това заяви в ефира на bTV Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България" и общински съветник от МК „БСП за България“.

Григорова веднага се похвали за постиженията си на местно ниво, но призна, че иска да отиде в парламента, защото „голяма част от решенията на местни ниво, зависят от решенията на национално ниво“.

На въпрос защо лявото пространство в България е разделено в битката за парламента, Григорова отвърна:

„Леви формации е имало винаги, но защо се стига до такова разделяне, трябва да отговори най-голямата партия – БСП и нейното ръководство. Видяхме какво напрежение имаше след местните избори“, каза тя и добави, че не й се иска все пак да говори за тях.

Общинският съветник разкри и какво е довело до краха й на преговорите с Татяна Дончева:

Исках да имам решаващ глас при евентуалното ми участие в по-широка коалиция. Те не приеха това. Исках това, което се случи на местните изброи, да не се повтори. Представителите на синдикатите, които са мои колеги, първият такъв беше поставен на десето място и затова не влезе в СОС, и затова се борих самотно в СОС“, призна тя.

„Не съм поставяла условия, по-скоро имах рамки. Ако в крайна сметка целите, заради които се впускам в тази надпревара, не могат да бъдат изпълнени, то няма смисъл да се впускам в нея“, каза Григорова и подчерта, че за нея е важно да има съмишленици около себе си.

„Опасявам се, когато се случи така, че да се чувствам самотна в рамките на една група, ще загубя време, което мога да използвам по-ефективно“, каза Григорова.

Много уважавам Дончева и Първанов. Това са опитни политици, от които има какво да се научи и смятам, че в един момент трябва и ще бъдем заедно. Разделени не можем да постигнем значими резултати. Към този момент обаче не сме се разбрали“, призна още лявата съветничка.

С г-жа Манолова успяхме да се разберем за рамките на това сътрудничество. Смятам, че с нея много се допълваме – аз съм проработнически насочена, а тя се бори с монополите. Това са два различни вектора, които смятам, че добре се допълват. Към момента успяваме да разрешим всички потенциални конфликти доста плавно“, каза Григорова.

„Не одобрявам, че НАТО ни тласка към военен конфликт, който не е наш. Референдум по всички въпроси бих инициирала, включително и този, който трябваше да се проведе дали да бъдем или да не бъдем част от еврозоната. Беше пренебрегната волята на стотици хиляди български граждански. Да питаш хората, да, трябва да се прави“, каза тя.

Тя не пожела да разкрие дали е на позиция, че трябва да излезем от НАТО.

„Не одобрявам позициите и политиката на НАТО, която се налага в България. Сякаш сме там, за да поклащаме утвърдително глава на всичко, което ни се нарежда. ЕС задължително трябва да се реформира“, категорична бе Григорова.

На въпрос дали вижда във "Възраждане" свой съюзник в парламента, Григорова помоли да бъде попитана, когато влезе в Народното събрание. 

Отговорът й бе такъв за ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!