Правителствата на Република България и Република Северна Македония ще проведат съвместно заседание в Резиденция "Бояна" в София.

Събитието е част от двудневното посещение на делегацията от югозападната ни съседка, ръководена от премиера на страната Димитър Ковачевски, която пристигна у нас в понеделник.

Двамата с българския министър-председател Кирил Петков ще проведат и разговор на четири очи. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, а двамата премиери се очаква да направят съвместно изявление за медиите.

Паралелно с това са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество - зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси.

В рамките само на една седмица това ще бъде второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Република Северна Македония, след посещението на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, отбелязаха от Министерския съвет.

Според българското правителство днешното съвместно заседание е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между София и Скопие, както и за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!