На първото си редовно заседание служебното правителство ще разгледа промяна в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на избори за народни представители на 26 март 2017 г. Това предвижда четвъртата точка от дневния ред на министрите от служебния кабинет. Вносител на проекта на постановление е министърът на финансите Кирил Ананиев. 
Освен това, правителството ще разгледа и Проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „Национален дворец на културата – конгресен център София“ ЕАД. Вносител на предложението е служебният министър-председател Огнян Герджиков. 

На първото си заседание, което бе извънредно, служебният кабинет гласува 29,9 млн. лв. по план-сметката за провеждането на изборите. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 година. Дни по-късно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е постановил да има машинно гласуване във всички избирателни секции, след което вицепремиерът в служебния кабинет, който отговаря за провеждането на предсрочните парламентарни избори – Стефан Янев заяви, че Министерски съвет и Министерство на финансите са в готовност да осигурят необходимите ресурси за обществена поръчка за машинно гласуване. Той уточни, че броят на машините е съобразен с този на избирателните секции в страната, като е завишен с около 10%. Така в крайна сметка ще са необходими около 13 000 машини за предсрочния парламентарен вот. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!