Днес изтече срокът за предаване на всички протоколи от втория тур на местните избори в ЦИК. Междувременно от БСП официално обявиха, че ще подкрепят искането на Мая Манолова за касиране на вота в София.

Не е ясно дали може да настъпи обрат, защото разликата между двамата кандидати е 77 гласа. БСП обаче няма законово право да иска касиране на изборите в столицата.

Това може да направи инициативният комитет на Мая Манолова. Социалистите подкрепят искането й за касиране заради изборни нарушения.

Няма промяна и изненади в резултатите от вота. ГЕРБ печели в 9 областни града, а БСП ще има кметове в 4.

Последна от 196 общински избирателни комисии в ЦИК е пристигнала следобед общинската избирателна комисия в Шумен за повторно въвеждане на протоколите.

„При всички случаи трябва да се знае, че оспорването на резултатите, независимо от разликата, която има между двамата кандидати в действителни гласове, които всеки един от тях е взел, става по съдебен ред пред Административния съд в областния град, където се намира Общинската избирателна комисия”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Сигналите за изборни нарушения в МВР са с 900 по-малко в сравнение с вота през 2015 г. Точният им брой е 1600 и всеки от тях е проверен. Едната част от тях са пратени на прокуратурата, а останалите на ЦИК, отчетоха от МВР.

„Палитрата е най-различна, но общо взето няма нищо ново измислено като схема. Колегите са взели отношения. Където са събрани данни има задържани лица, образувани са досъдебни производства”, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Броят на задържаните лица в страната е 75.

Всеки кандидат за кмет, общински съветник или инициативен комитет, участвал в изборите, може да обжалва решението на конкретната общинска избирателна комисия за резултатите от изборите пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на резултата
.