Парламентарната група на ДПС започва конституционни промени, които ще включват изискванията на нашите европейски партньори. Това съобщи зам.-председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Йордан Цонев заедно с депутати на партията в кулоарите на парламента. "Ще дадем повече информация, когато с експертите сме уточнили обхвата и възможните текстове", допълни той.

"Законодателната ни програма през тази сесия на НС включва няколко направления. Първото са конституционни промени, които ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори. Втората група законодателни инициативи ще бъдат във връзка с антикорупционното законодателство", обясни Йордан Цонев.

"По втората тема вече внесохме първия си законопроект - за премахване на инвестиционното гражданство, т.нар. "златни паспорти". Поискахме в сигнал до прокуратурата и ДАНС да бъдат разгледани всички случаи на дадени такива паспорти за българско гражданство. И да бъде информирано обществото по колко от тях инвестициите са фиктивни", добави той.

От ДПС готвят и предложение за промени в закона за обществените поръчки.

"Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата ин-хаус, която била разрешена от ЕС, но тук в България през ден се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият законопроект ще премахне възможността за ин-хаус процедури", каза още Йордан Цонев.

С промени в Закона за публичните финанси ние искаме разходите, които прави изпълнителната власт да бъдат абсолютно прозрачни и да минават през санкция на парламента. Ако трябва да го кажа на разговорен език, да затворим опцията "разходи през дрипката", добави той.