"Визитата на премиера Кирил Петков в РСМ точно в утрешния ден е неуместна. Преди пет дни от канцеларията на държавния глава на Македония Стево Пендаровски съобщиха, че планира да проведе среща със сепаратистката организация ОМО "Илинден".

Това е погазване на договора от 2017 година и на червена линия, поставена в рамковата позиция на нашето правителство от 2019 година... Само заради това посещението утре трябва да бъде отложено". Това каза пред БНР международният анализатор Велизар Енчев. 

По думите му главният проблем в българо-македонските отношения е престроената ни история и македонизираното българско културно-историческо наследство. 

Блумбърг: Кирил Петков обеща да вдигне ветото срещу Северна Македония

"Да не си въобразяваме, че с пет работни групи ще преодолеем главния проблем. Главният проблем е историята. Натискът от САЩ и Европа е друга тема, но това не е нищо ново от последните 70 години. Вече допуснахме генерална грешка през 2017 година, когато дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО". 

Енчев допълни: 

"Политическият оптимизъм на Кирил Петков граничи с наивизма. Трябва да си много наивен, изобщо да не познаваш историята, за да смяташ, че за 6 месеца можеш да разрешиш проблеми, нерешени през последните 100 години".