"Никой не може и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ или за исторически и научно потвърдената специфичност и уникалност на македонския език", заяви вчера пред парламента в Скопие кандидатът за премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

След два дни обаче предстои посещение на българския министър-председател, който се надява да постави на ново ниво разговорите между София и Скопие.

"Мисля, че срещата ще бъде протоколна и безрезултатна, защото РС Македония не иска да намери решение по проблема с фалшифицирането на историята и подмяната на българската идентичност на по-голямата част от населението на Македония сега и на възрожденците от миналото", заяви пред Нова телевизия журналистът от Скопие Виктор Канзуров.

За него това е основен проблем и не вижда как отношенията между двете държави могат да се подобрят при съществуването му.

"Заявлението на републиканския конгресмен Клаудия Тени за санкции срещу България са несериозни. РС Македония плаща на лобисти в западния свят, за да има такива информации", категоричен е Канзуров.

Според него КСНС при президента Румен Радев не е бил полезен с нищо и българското общество е заблудено, защото сигналите от две от партиите в управляващата коалиция на България, от която една е на премиера Кирил Петков, са за даване зелена светлина на РС Македония за започване на преговори за влизане в ЕС.

"Президентът Радев показва твърда позиция, но е патрон на "Продължаваме промяната", каза журналистът и добави, че това не бива да се пренебрегва.

За Виктор Канзуров вписването на етническите българи в конституцията на РС Македония нищо няма да свърши и е малко несериозно. Ако това се случи и България пусне за преговори нереформираната Северна Македония, това ще е неизгодна сделка.