По-рано днес изненадващо от правителствената информационна служба съобщиха, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка. Това е станало след разговор с премиера Бойко Борисов, уточниха от пресцентъра на Министерския съвет.

БЛИЦ уточнява, че Данаил Кирилов смени шефското място в Правната парламентарна комисия след скандала „Апартаментгейт“, заради който оставка подаде Цецка Цачева.

По неофициална информация на БНР оставката си Кирилов е подал и заради масовите критики към него в социалните мрежи. Станало е по негова инициатива, но премиерът не го е убеждавал да се откаже.

Данаил Кирилов с ексклузивен коментар, след като Борисов му забрани да пише във Фейсбук

От Министерския съвет уточниха, че дали Борисов ще приеме оставката на Кирилов, ще реши след разговор с коалиционните партньори. Ако тя бъде приета, до гласуването й от парламента, Данаил Кирилов остава министър, макар и в оставка.

От началото на мандата си през пролетта на 2019 година Кирилов често е герой на видеоклипове в социалните мрежи, заради негови изказвания - отново там.

Заради пост преди време той получи лична забрана от премиера Борисов да пише във Фейсбук.

Негов коментар пред медиите в понеделник - след прокурорското събиране в Бояна, активизира критиките срещу него и роди специална фейсбук - група, която до днес има над 16 000 последователи.

БЛИЦ припомня, че междувременно стана ясно, че професорът по конституционно право и бивш служебен министър проф. Георги Близнашки е фаворит за поста на Кирилов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!