„До 2016 г. системата на средното образование работеше по Закона за народната просвета. Училището беше територия без политическа дейност. Колегите учители имаха своето конституционно право и свобода да бъдат симпатизанти или членове на която и да е политическа партия, но никога не са си позволявали да агитират или да водят партийна пропаганда в училище.“ Това заяви народният представител от „БСП за България” Веска Ненчева по време на обсъждането на Закона за предучилищното и училищното образование.

По думите ѝ системата в образованието по веригата МОН-РОУ-директори-учителски колектив е била добре работещата и дисциплинирана до злополучното приемане на Закона за предучилищно и училищното образование от 2016 г.

„В него подобни текстове липсват и това отвори широко вратата на конкретна партия да нахлуе безпрецедентно и да си позволи да подчини системата на образованието на себе си. И до известна степен успя“, заяви Ненчева, като допълни, че сигналите към левицата са много през последните 6 години. 

„Законът е злополучен, защото така и не успя да изпълни основната си задача – да повиши качеството на образование. Факт са злоупотребите. Тази политическа злоупотреба обаче върху гилдията трябва да бъде прекъсната. Училището и колегите трябва да съхранят своята свобода, да бъдат учители, директори, началници на РОУ, подчинени само на ясните принципи на образованието, а не на партийни команди на което и да е било партийно управление на МОН“, категоричен бе депутатът от левицата.

От парламентарната трибуна тя обясни, че българските учители и цялата система заслужават подкрепа, предвидимост, спокойствие и без страх да се съсредоточат върху истинската работа на образованието, на нацията и връщането на качеството на образованието в българското общество. В този смисъл БСП ще подкрепи законопроекта на първо четене.