„Българската държава боледува, има тежка диагноза. Става още по-объркано и тази спирала не знам до къде ще изведе държавата, въздухът не е здравословен". Това каза пред „България он ер“ министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.
Разочарован той сподели, че е доживял да види хора, които които получават по 10 000 лева заплата, а са най-големите родолюбци, хора, които създават ежедневна атмосфера да се плюе една политическа класа.
 
"Това е една пропаганда. Промихме мозъка на хората. Не знам дали от простотия, не вярвам да е целенасочено, защото България е толкова малка страна, колкото един западноевропейски град. Ние сме икономически бедна държава, но с талантлив народ. Нямат значение жълти, сини, червени важното е да мислим за България. Проблемът наистина е дълбок. Скоро бях в парадокс и вече мога спокойно да си говоря тези неща...Подписвам в Париж 5-годишна спогодба с Лувъра и в същото време ми се обажда един приятел да си пусна телевизията. А там едни хора седят като каруцари. В момента в който ти правиш нещо за държавата те плюят персонално по един грозен, отвратителен начин. Няма по-голяма сила да те демотивира", споделя Рашидов.
 
Той допълни, че от първия ден съжалява, че е влязъл в политиката. "Но когато човек вече е влязъл, няма какво да се тюхка. Аз съм от типа отговорен човек, затова в моя дом и в моето ателие отговорността е лично моя, защото аз съм си изпълнител, аз съм си началник, човека който дисциплинира. Ако върнем лентата назад, този път в политиката ми е бил предлаган в едно служебно правителство и след това при Негово Величество. Наистина не бях готов и не го разбирах по този начин. Не знам защо моя стар приятел Борисов успя да ме подмами и оттам нататък си нося отговорността и кръста едновременно", казва той.
 
Министърът на културата допълни, че всеки ден си ходил с оставката в джоба и единствено тези които са го избрали за три парламента, могат да го свалят. "Влизал съм в три парламента – 41-ви, 42-ри и 43-ти. На майтап, на шега печелил съм избори, ходил съм на битка. За едни тунеядци и соросоиди, няма да им се отвори парашутът. Ако хората или премиерът каже „До тук сме”, няма проблем. Всеки ден съм си ходил с оставката в джоба".
 
По повод слуховете, че си отива от политиката,  Вежди Рашидов даде ясно да се разбере, че са спекулации. "Хора, които правят заглавия в България. Да, аз казах, че няма нищо страшно да се излезе от министерството. Не съм казвал, че ще се откажа. Имам едно лошо качество – не ставам предател. Те, предателите, живеят най-добре. Тръгнал съм с Бойко, ако трябва дето се казва на български, ще ядем и жаби, но аз няма да го предам. Ако има мажоритарни избори, там сигурно ще влезе Слави Трифонов с трима сценаристи...а Народния театър, операта, филхармонията...много е смешно това, което става. А останалите от Орлов мост ли ще ги събираме?
 
Ние сме народ, който си изградихме платени протестъри, платено гражданско общество. Няма такава държава. Хората, които имат малко мозък в главата и разчитат на двете си ръце, те напуснаха държавата. Това е класата, която изхранва държавата, това е средната класа, за която милеем много – мотивираната, умната, образованата. И тук остана Орлов мост".