Уважавам българските журналисти, в случая с предаването на БНТ реагирах емоционално, защото харесвам Георги Ангелов и не можах да преживея, че в неговото предаване се изля толкова помия срещу мен. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов на извънреден брифинг.
Рашидов посочи, че един човек е изговорил много лъжи за него, а той държал много на чистото си име и иска да се спазва “морална хигиена”. Министърът посочи, че ако е обидил някого, е готов да се извини. “Дълбока лъжа е, че мога да налагам цензура”, подчерта той и се аргументира, че е давал през последните 30 години поредица от интервюта, които са събрани в книга, посочва БГНЕС.

От своя страна директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова заяви, че ще се съобрази с молбата на Рашидов и ще потърси юридическа възможност да бъде върнат на работа в Националната художествена галерия уволненият Владимир Руменов, но той няма да заема същата позиция. Рашидов заяви още, че го е заболяло от изреченото в ефир, защото не е откраднал нищо. Като пример за прозрачността в неговото управление той посочи факта, че има дискусии по определени проекти и това е, защото работи прозрачно като министър. Рашидов каза, че иска да изчисти името си от “това недоразумение”. Той посочи, че синът му няма хотел и не живее в страната.

Министърът посочи и, че никога не е работил в “Мултигруп”, но познава Илия Павлов от малък, защото е бил приятел на неговия баща. Директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова коментира, че решението за уволнението на Владимир Руменов от Музея за християнско изкуство е взето отдавна и причините за това са няколко, една от които е системни нарушения. Като пример тя посочи това, че той е решил самоволно да използва системата за аварии и е събрал на едно туристи, полиция и СОТ. Actualno.com припомня, че по-рано през деня стана ясно, че художникът Владимир Руменов е уволнен от Националната галерия - седмица след участието си в организирания протест срещу новия Закон за културното наследство. Руменов работи като фондохранител в Криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски".

Художникът беше и един от участниците в предаването "Денят започва с култура" по БНТ, след което Вежди Рашидов заплаши журналиста Георги Ангелов "да не иронизира държавата, на чиято ясла е и неговата заплата". "Явно съм наивник на напреднала възраст... Гордеех се, че след 10. ХІ. 89-та можем велегласно да изразяваме мнението си, без за това да ни вкарват в Белене. Е, за публичната си критика на политиките към културното наследство не бях вкаран в Белене, но бях уволнен. Да не би да е било под натиска на министъра на културата... Свобода на словото... Красиво звучи...", написа Руменов във Facebook.

Той уточнява, че е бил уволнен ден след интервюто си пред телевизията, след като е работил в НХГ от 1976 година досега. Изтъкнатата причина е "завишаване на ценза, необходим за заеманата от мен длъжност". В този час започва протест пред Националната художествена галерия, на който са се събрали недоволни от последните събития около министърът на културата.