Кои са мутрите в парламента, аз ли съм мутра, тези 240 човека в парламента мутри ли ги наричаме? Това заяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, по повод изказването на президента Румен Радев по време на откриването на новия политически сезон в Народното събрание, в телевизионно интервю.

„Така не се говори. Президентът слезе и заобиколен от едни момчета с черни фланелки и синджири, които бутаха кофите за боклук върху полицията, го изпратиха до президентството.

Той не се ли вижда как това изглежда отстрани? Отвратително е. Един президент, не е президент на 5 или 10 протестиращи. Да, има протести, всички сме съгласни, демокрацията позволява, ами останалите 7 млн., които не протестират? Той не е ли президент на тези хора“, каза Рашидов.

Депутатът заяви, че не напада държавния глава, а просто го призовава да влезе в роля. „Ролята на един президент е да сведе глава пред националните ценности, да си поеме задълженията като президент на българския народ“, добави той.

Рашидов посочи, че „ежбите на двама генерали не могат да станат повод за национална катастрофа“.

По думите му преди няколко месеца той е видял желание за смирение от страна на премиера Бойко Борисов, но президентът не му е отговорил със същото. Той добави, че „големите мъже“ са длъжни да седнат на една маса и да потърсят помирение.

„Знаем ли биографиите на тези, които искат да яхнат младите? Искат да ни убиват, искат народен съд, искат бесилки… това ли е демокрацията? Това, че много хора мълчат, това не значи, че те са се смирили да бъдат заплашвани от двама-трима полудели хора. Доброто също има юмруци“, каза Рашидов.

Той добави, че не бива да се стига до „гражданска война“.