В последните 10 години бях зарязал скулптурата. Сега се чувствам много добре в ателието. Там сме само аз и Господ. Очаквам изложба в Барселона, а в момента имам в Лондон и друга в Люксембург.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. "Желязната църква в Истанбул е уникална. Основният виновник да има такава църква е Стефан Богориди. 120 години се водят преговори църквата да бъде ремонтирана. Тя беше в много тежко състояние. Аз често съм я посещавал. Най-накрая при една добра политика на правителството на ГЕРБ си стиснахме ръцете и ремонтирахме "Св. Стефан". Случи се една магия. Архитектът, който направи проекта, е изключителен. Сега Желязната църква е като перла в Истанбул. Вдигнала се е посещаемостта, вдигнали са се приходите от туризъм, увеличил се броят на кафената и ресторанти около църквата", разкри Рашидов.

"Бавно и плавно успях да вдигна парите за култура. Не казвам, че са достатъчни. Културата е голям бизнес и начин за национално оцеляване. Всички имаме роля в културата и политици, и творци, и хората, и медиите. Трябва да се обединим около националните си ценности и каузи. Трябва да поставим националните интереси над личните си. Ще дам пример. Аз за първи път вкарах българското изкуство в Лувъра. После подписах нов договор за още 5 години с Лувъра, а тук не спряха да ме плюят. Най-големият посланик на страната е културата", категоричен беше бившият министър на културата.