В МВР това принципно няма нищо необичайно, в една демократична държава да се събират сведения по някакви сигнали, но тъй като самият Борисов и друг път е давал показания, не му е за първи път да дава сведения, мисля, че докато беше министър-председател се случи това нещо.

Така доц. Таня Буруджиева започна в "Пресечна точка" по Нова Тв коментара си разпита на Бойко Борисов в полицията днес.

Така, че след като това не е необичайно, трябва да си зададем въпроса кое е необичайното в тая ситуация, защо изобщо трябва да я дискутирам.

Необичайното е, че се случва веднага след едни избори, всъщност след едни втори избори, на които втори път Борисов не успява да загуби, така както се очаква от някои хора, или се иска от някои хора.

Второто необичайно е, че това случва буквално в деня, буквално часове, след като той отказа да бъде народен представител, тоест да има имунитет.

Знаете, че като има имунитет, трябва да се изчака свикването на Народното събрание, за да се поиска снемане на имунитета по-конкретно обвинение и тука вече е въпросът, че опираме в някакви символи.

Единият символ, който се показва, е че Борисов както всички други можем да го разпитваме, можем включително да го унижим, ако трябва.

Защото да те разпитват за нещо, ако е вярно това което казва господин Борисов, а аз принципно в нито един политик не се съмнявам в думите му, но после ги подлагам на критическа оценка, така че, ако това е вярно, наистина не е много. Как да се каже, най-много обичайно и поне най-малкото неочаквано от хората, е да го разпитват за такива неща.

Мисля, че българското общество очаква нещо по-прясно, по-сочно, по-ново и много тясно свързано с корупционни сделки, защото така както беше неговото управление, този образ предполага да бъде сменено, изчегъртано и по някакъв начин прекъснато това управление именно заради корупция.

И далавери, а не заради това какво някой чул от някого, което честно да ви кажа, може би защото и аз вече втори път страдам от подобни дела, които се завеждат, за мен не е много нормално през трети и четвърти човек някой да свидетелства че някой друг се чувства по един или друг начин или прави нещо едно или друго, каза още доц. Таня Буруджиева.

За мен това е слаб ход на властта. Според мен от това Борисов ще спечели. Най-накрая всички ще разберат, че всички са го оплюли неоснователно. Това заяви небезизвестният бизнесмен Ивайло Пенчев. 

"Усещането за мракобесието надигна хората срещу правителството. Сега има точно такова усещане. Не е добре постоянно някого да преследва някого. 

Ако наистина Борисов е криминален престъпник, то от това ще загубим най-много, защото ще се окаже, че ни е управляват 12 години един престъпник. Аз се надявам да не е така.

Друг силен негов ход е отказа от депутатски имунитет. В неговия случай отказа от депутатстване се възприема като сила и спокойствие. При Слави обаче се възприема по друг начин", каза още Пенчев. 

"Ако сме в символичното поле, има още един много голям риск от тези действия. Рискът е, че когато се извадят истински, конкретни неща, те могат да бъдат приети от обществото като поредното неистинско действие", каза на свой ред доцент Татяна Буруджиева. 

"За да правиш негативна кампания, трябва да имаш много големи умения. Защото тя във всеки един момент може да се върне при тебе като бумеранг", каза още тя. 

"Затова това служебно правителство да не продължава като редовно, въпреки призивите за това. Много е важно в един Министерски съвет да е ясна общата цел и задача. Тя трябва да е на съграждане.

Много бих се радвала за реформи в отделни министерства. Например във външно министерство, заради работата с българите в чужбина.

В министерството на образованието също има нужда от реформи. Не може да се занимаваме непрекъснато с това, кой и къде го били извикали, какво е казал", каза още Буруджиева. 

"В бизнеса има едно старо правило. Не говори лошо за конкуренцията пред конкурентите си. Който го прави губи. Когато един политик говори лошо за опонентите си, той рано или късно започва да губи. Тия които плюят, страдат повече от онези, върху които са плюели. Не трябва да се прави негативна кампания", каза на свой ред Пенчев. 

"Негативната кампания не може да замести позитивната", подкрепи думите му Буруджиева.