"БСП има ясни позиции относно възможността ДПС и ГЕРБ да бъдат във властта. Вчера направихме компромис единствено за да започне работата на парламента", заяви по Нова тв Кристиан Вигенин от БСП по повод избора на Вежди Рашидов за председател на НС.

"ПП и ДБ не предложиха никаква алтернатива след тези 3 дни на безплодни гласувания. БСП не може да стои и да гледа как се срива и малкото останало доверие към НС. Ако не беше Вежди Рашидов, щеше да е някой друг. Това беше един ход на отчаянието, за да може да заработи парламентът", заяви Вигенин.

"Ползите са далече повече от евентуалната цена, която бихме платили. Възможността да приемем новия бюджет за следващата година и да гарантираме една нова спокойна зима на хората", посочи още той.

По неговите думи, ГЕРБ са били тихи и смирени до избирането на Рашидов, но след това са започнали да се връщат към старите си порядки.

"Така и не разбрах какъв беше проблемът с даването на почивка на ПП. Видях подвикванията от страна на ГЕРБ - защо беше нужно това? Разбирам, че нервите на всички са опънати, но това не са добри сигнали", обясни зам. председателят на НС.

Вигенин прогнозира, че правителство няма да има и вървим към нови избори.

"Не сме имали официални политически консултации с ПП. Като цяло, имаме не малко общи допирни точки с ПП и ДБ, но имаме и червени линии. По въпроса с военната помощ за Украйна се очертава една друга коалиция.

Ако ПП направят опит за съставяне на правителство ще отидем на разговори, но те вече казаха, че искат да са опозиция. Очевидно нямат намерение да правят правителство.

Аз бих предложил БСП предварително да заяви, че не желае да получи третия мандат, тъй като не виждам перспектива в това правителство. Като 5-та сила в този кабинет, нека да не са насочени погледите към нас, за да си измиват ръцете", заяви депутатът от левицата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук