Позицията на България не е изненада. Съвсем нормална е тази позиция на страната ни, тъй като няма напредък по изпълнението на Договора за добросъседство с Република Северна Македония. Оттук-нататък обаче предстоят много предизвикателства.

Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ народният представител от БСП и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

,,По мое мнение две са нещата, които не направи както трябва българското правителство. Първото от тях е, че не беше достатъчно добре обяснено на обществото и на партньорите в какво се състои неизпълнението на този договор с Република Северна Македония.

Затова е много важно как ще комуникираме след това решение с нашите съседи и партньори, защото с него ние спираме, макар и временно, членството в ЕС както на Република Северна Македония, така и на Албания, защото двете страни вървят в тандем'', обясни още Вигенин.

Хубаво е, че отстояваме нашата позиция, но трябва да предприемем спешни мерки, които се надявам да чуем тази седмица в парламента, посочи той

Втората грешка според депутата от БСП е в това, че България е страната, която се оказа под натиск, а не Северна Македония, поради което Вигенин призова да бъдем по-активни в комуникацията с нашите партньори в Европа.

Нашата позиция на БСП е била в подкрепа на процеса, но считаме, че и българското правителство направи пропуски и не се възползва от благоприятната атмосфера, тъй като не се разшириха достатъчно икономическите възможности между двете страни.

Също така можехме да инвестираме повече в културното ни присъствие там, посочи депутатът.

Така в крайна сметка в Република Северна Македония решиха, че и този път ще направим компромис, както за всичко останало, но не стана, отбеляза в заключение заместник-председателят на парламента.