Гледайки това, което се случи снощи, мога да кажа само, че вече е грозно. Преминава границите на всичко нормално и политическо. Но това, колкото и да е грозно, е и закономерно от друга страна, защото тези партии, превърнали се в мастодонти през годините, прекалено дълго консумираха власт. Това заяви Виктория Василева, избрана за председател на новата партия "Има смисъл" пред bTV.

На въпрос кой раздели Ахмед Доган и Делян Пеевски, Василева не даде конкретен отговор, но все пак коментира така:

"Едва ли бих се нагърбила с точен отговор. Най-вероятно има такова нещо, което се е оказало разделителна, но то не е важно. По-важно е какво ще се случва оттук насетне. Ясно е, че няма връщане назад и за двете страни, поне от случващото се до момента.

А сега дали тези процеси ще се окажат оздравителни и позитивни за всяка една от тези политически партии, ще стане ясно скоро.

На изборите смятам, че при всички случаи двете партии ще се явят поотделно. Но лично аз бих заложила на електората около Ахмед Доган, просто имат по-дълго време позиции там.

Ситуацията в ДПС ще последва и в ГЕРБ

Очаквам тези неща, които се случиха в ДПС, да станат и в ГЕРБ. Неслучайно казах, че това са закономерности. Когато прекалено дълго консумираш власт, тези неща се случват рано или късно, заяви Виктория Василева.

На въпрос дали и как ще участват на предстоящите избори, Василева отвърна така:

"Все още не сме взели окончателно решение за явяване на тези избори, защото ние не сме на олимпийския принцип, само заради участието. Ще намерим формула как и дали да се явим и това ще се случи в следващите 2-3 дни.

Явяването на избори не е самоцел. Явяваш се само, ако нещо не си довършил, а ние имаме недовършени неща. Водим битка с лъжата и несправедливостта!

Колкото до моето присъствие, аз никога не съм сменяла партийните лагери - поне не така, както се изказва в публичното пространство. През 90-те бях в редиците на СДС, после бях човекът, около когото се създаде ИТН, но никога не съм била член на друга партия. Член на партия "Величие" също никога не съм била.

Сбогом на илюзиите

Да, казах, че се сбогувам с илюзиите си, но това, че човек се разделя веднъж с илюзииите си, не означава, че не започва да изгражда нови. По отношение на партия "Величие" може би подходих малко по-емоционално, защото наистина идеите, около които първоначално се обединихме, си заслужаваха като кауза.

Сега мисля за новата партия "Има смисъл". Вече публикувахме учредителната декларация. Оказва се, че смисълът е много особено нещо, не можеш да го дадеш на никого насила. А като започнахме да разсъждаваме какво има смисъл, се оказа, че прекалено много неща имат смисъл и си заслужава да продължим тази битка.

Влиза ли Николай Марков в "Има смисъл"?

На въпрос дали Николай Марков ще участва в новия политически проект, Василева бе категорична: Не!

"Николай Марков няма да бъде с нас на този етап. Ще се дистанцира за известно време."

Намирам смисъл в това да продължа. Ако всеки сам за себе си намери смисъла и после съберем тези смисли в едно, ще разберем колко много неща ни събират, за да започнем да сглобяваме тази разглобена политическа конструкция.

Не всичко в една кампания е пари. Важни са посланията. Има смисъл да започнем да търсим нормални, логични послания за хората. Стига с тези фантасмагории.