Бих се изразила експертно, понеже съм юрист. Не съм съгласна с позицията на застрахователя – обезщетението следва да е платено. След като Ники има билет, той е застрахован и не бива да доказва каквото и да било. Това е ноторно известен факт - пътник е и при евентуален съдебен спор делото ще е спечелено от пострадалите. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова в ефира на Нова тв по повод изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге
"Категорично е недопустимо да се установи обстоятелство, което е ноторно известно", изтъкна тя.

Относно миграцията и ниската раждаемост, предизвикащи демографска криза, Николова заяви: "Демографската политика не е проблем само на България, а и на целия ЕС. Тя е хоризонтална политика и зависи от всички институции, които трябва да са обединени в мерките. Новото е, че към моя кабинет структурирах работна група, включваща експерти, учени от университетите от БАН, както и практици, и действащи лекари от акушеро-гинекологичните болници. Проведохме среща с лекарите и те поставиха проблематиката с раждаемостта".

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария. „Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измери, съобразно възможностите на държавата”, заяви вицепремиерът.

"За една майка е най-важно в коя детска градина ще е настанено детето и какви доходи ще има. Затова тя обикновено бърза да се върне на работа. Това, което предлагаме, е различни социални мерки за подпомагане на майките с т.нар. домашни помощници. Най-важното са детските градини и считам, че трябва да се работи към политика те да са безплатни поне до 5 г. После в училищата храноденът на децата да е безплатен", добави тя.

"Запознах се с украинския президент Зеленски в Киев. Беше много интересно. Той е иновативен и нов политик. Изключително деен е и ще е човек на действието, а не на приказките. Още при полагането на клетва обяви, че разпуска парламента и предизвика предсрочни избори. Положителното за България е, че извън всякакъв протокол при приключване на церемонията се състоя прием в Мариинския дворец. Държавният глава поиска срещи с конкретни държави. Ние бяхме втората държава, с която поиска среща на четири очи, което е положително за нас", заяви Николова.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!