"Василев няма да бъде премиер, но предполагам, че партия ИТН ще запази тези радикални либертариански приоритети във фискалната политика - а оттам и във всички други публични политики. Това ще засили потъването на България към дъното - в обратната посока на тази, в която цяла останала Европа се стреми да върви."

Това написа в профила си във "Фейсбук" политологът Огнян Минчев. Неолибералните политики на пазарен фундаментализъм и неглижиране на публичните разходи и политики са демоде - те се провалиха в света още през 2008 г., според него.

Ето какво написа Огнян Минчев в социалната мрежа:

България има най-високия коефициент Джини в Европа (40.8 през 2019 г.) - най-висока поляризация на доходите.

България има твърде ограничени по европейски стандарти публични разходи в сфери, които определят в решаваща степен националното бъдеще на страната - образование, здравеопазване, регионално развитие, демографска политика.

Кандидатът за премиер на партия ИТН Николай Василев демонстрира планирана фискална политика, която е радикално либертарианска - ограничителна за публичните разходи, даващи възможност да се води национална стратегическа политика в ключови сектори.

Ново намаляване на данъците - с 10 на сто, пряко обвързване на социалната политика с икономическия растеж - във време, когато целият свят практикува политики на стимулиране на пазарното търсене с цел икономическо възстановяване след пандемията.

Василев няма да бъде премиер, но предполагам, че партия ИТН ще запази тези радикални либертариански приоритети във фискалната политика - а оттам и във всички други публични политики.

Това ще засили потъването на България към дъното - в обратната посока на тази, в която цяла останала Европа се стреми да върви.

За информация на кандидатите за управление на България: Неолибералните политики на пазарен фундаментализъм и неглижиране на публичните разходи и политики са демоде - те се провалиха в света още през 2008 г., а в България са провал от първия момент, в който бяха приложени - през 90-те години.

Провал, защото бяха практикувани в среда на беззаконие и олигархичен контрол над държавата, икономиката и обществото.

Пазарът в България и до днес е много подобен на джунгла. А в джунглата неолиберализмът - пазарният фундаментализъм не може да бъде нищо друго, освен смокинов лист, който прикрива грабежа.