България и Гърция са външни граници на Европейския съюз и са изправени пред общо предизвикателство да опазят сигурността на всички европейски граждани. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с Григориос Василоконстантакис, посланик на Гърция у нас, съобщиха от прессекретариата на президента.
"Моето убеждение е, че солидарността по важните теми трябва да е между всички държави в Европейския съюз", е допълнила вицепрезидентът. По нейните думи България и Гърция трябва да имат ключови позиции по въпросите за бежанците и миграцията и Турция. "Нашият глас от южната външна граница на ЕС трябва да бъде чут и да имаме координирани действия", е посочила Илияна Йотова.

"Страни като България и Гърция могат да дадат заявка за дълбока промяна на Дъблинското споразумение", е отбелязала вицепрезидентът и е благодарила на гръцкия посланик за последователната подкрепа на Гърция за приемането на България в Шенген. Посланикът на Гърция също е изразил становището си, че споразумението от Дъблин трябва да работи по по-добър начин. "Бихме искали в рамките на Европейския съюз да се установи солидарност, както към Гърция, така и към България, защото няма солидарност под условие", посочи Григориос Василоконстантакис.

Сътрудничеството между двете страни е изключително добро и би могло да бъде пример и на останалите в ЕС, е казал той. "Нашата цел е да има честни и справедливи избори и всички българи да изразят правото си на глас, включително българите, намиращи се в Гърция, като им бъде осигурен достъп до секциите за гласуване", е казала вицепрезидентът. Григориос Василоконстантакис е изразил увереност, че гръцките власти ще окажат съдействие за това. Перспективите пред България и Гърция за усвояване на средства по Плана за инвестиции за Европа ("Юнкер") ще бъде тема на следваща работна среща между вицепрезидента и гръцкия посланик.

 l