Властта не го промени, може би защото преди това не се е занимавал с политика. Той е стабилен човек. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод държавния глава Румен Радев и изминалата една година на тази позиция.

Президентът сам взима решенията. Чува различни мнения, но последната дума е негова“, посочи още тя в ефира на bTV.

Йотова коментира и скандалната Истанбулска конвенция.

„Знаете ли нека бъдем точни. Аз няма да коментирам г-н Константинов, не съм го назначила за говорител, за да изопачава думите ми. Така става, когато един такъв важен документ не се подлага на никаква дискусия“, смята още тя.

„Тази конвенция е срещу насилието. Аз няма да говоря за нея като Истанбулска конвенция, а ще говоря с правилното ѝ име – Конвенция срещу насилието. Подкрепям предложението на БСП. Нека има референдум За себе си мога да ви кажа, че нито за секунда нямам двоен стандарт“, заяви тя и намекна, че има такъв при нейни колеги.

„Кой е в парламентарната делегация от съвета на Европа и кой как гласува. Направете проверка знае се кой е в състава на нашата парламентарна делегация към асамблеята на съвета на Европа“, заяви вицепрезидентът.

По думите ѝ всички държави, които са подкрепили конвенцията имат своите резерви. Тя даде за пример Полша. „В Полша вече действа тази конвенция, но в рамките на полската конституция“.

Тя направи изповед и какво се е случило, когато милост от нея е поискал убиецът на баща ѝ.

Опитах се, но в първите страници прочетох някои неща, и затова помолих президента да се занимае с тоя случай по изключение.

„Всъщност прочетох последните думи на баща ми, които никога не съм виждала преди това. С ясното съзнание, че живота му завършва неговото посланието към мен и и сестра ми“, разкри Йотова.

Припомняме, че преди 15 години през 2003 г., бащата на Йотова - кмета на Сливница д-р Марин Тодоров беше нападнат с нож във влака София - Драгоман от 74-годишния Илия Стоянов от Сливница. Той го пробол неколкократно с нож и избягал, след издирване полицията го залови. Кметът бе настанен в "Пирогов" с тежки рани в гърдите и корема, сърцето му не издържа продължилата над 3 ч операция.