Августовската прогноза за Черноморието е слънчево с преминаващи тук-там министри по бански. С началото на отпускарския месец правителството минава на сменен режим, при който 10 министри работят, за да имат кворум заседанията на правителството, останалите са в отпуск. Единствено премиерът Бойко Борисов засега няма да кара дълъг отпуск.
За сметка на това ще прави дълги уикенди по морето от петък до неделя, съчетани с кратко събитие. Той подкара тези работни почивки още от юли, тази седмица трябва да е в “Евксиноград”. Междувременно успял да изкара и черноморски вирус след уикенд по вече напълно чистото българско крайбрежие. Отпуска си е консумирал и спортният министър Красен Кралев през юли. Причината е, че за целия август е командирован в Рио де Жанейро на олимпийските игри. Въпреки че е от Варна, Кралев избрал да почива в Созопол Регионалният министър Лиляна Павлова на риболов по Северното Черноморие. Тази снимка обаче е от предизборна кампания, а не от почивката . На отдих се е отдал и почти целият икономически екип на правителството. Регионалната министърка Лиляна Павлова вече е заминала по Северното Черноморие.

Родителите ѝ живеят във Варна, през лятото детето на министърката е при тях. Така че през седмицата за летен отдих Павлова избира северните плажове. Поморие е дестинацията на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Там ходел по традиция, имал и любим хотел. Това лято Лукарски ще почива с децата си и с новата съпруга Ива, с която се взеха в Бургас на 23 май. Блокираната от властта през август резиденция “Евксиноград” пък е избрал за отпуска си транспортният министър Ивайло Московски. И той вече е на плажа заедно с жена си и с двете си деца. Доста от министрите и депутатите по традиция избират за почивката си “Евксиноград”, чийто плаж е недостъпен за обикновени хора. От понеделник започва отпускът и на енергийната министърка Теменужка Петкова. Тя обаче още не била решила къде да отиде на почивка. Правосъдната министърка Екатерина Захариева още не била наясно коя точно седмица ще почива през август. Щяла обаче да ходи и на море, и на планина със съпруга си Ангел и големия си племенник.

В неведение къде и кога ще почива била и вицепремиерката Румяна Бъчварова. В края на летния месец щяла да е ваканцията на социалната министърка Зорница Русинова. И тя щяла да бъде по българското море с децата си. Преди това смятала да обиколи лагерите за сираци, които организира социалното министерство. На Черно море щяла да почива и министърката на туризма Николина Ангелкова. Тази година щяла да бъде около Варна, но смятала и по време на почивката да наглежда как върви сезонът по морето. На българското море ще почива и вторият младоженец в правителството, външният министър Даниел Митов. Къде точно обаче ще заведе жена си Мелани, още не било ясно, както и кога ще стане това. В момента президентът Росен Плевнелиев няма сериозни планове за отпускарския август, съобщиха от неговата пресслужба. Предстои му пътуване до Рио за закриването на олимпийските игри.

Преди или след това ще прескочи за кратко до къщата си в Гърция. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пусна селфи във фейсбук как семейството му тръгва на почивка с кемпера. Извън България на почивка пое лидерът на управляващите опозиционери от ДСБ Радан Кънев. Той обикаля Европа с кемпер заедно с жена си и сина си. Кемперът бил взет под наем. На селската си къща в Кукорево ще отморява военният министър Николай Ненчев. Там ще посрещне и 50-ия си рожден ден, който е на 11 август. Сред селска идилия ще почива и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обаче ще кара дълги уикенди с внучето. Следващата седмица в отпуск заминава и Меглена Кунева. Тя щяла да бъде на море с приятели, но кое е морето, било лично пространство. Все още не били решили за почивката си Томислав Дончев и Владислав Горанов. Главният прокурор Сотир Цацаров пък ще бъде семейно на Шабла. Борис Джонсън почива в гръцкото си имение в Пилио В Пилио, в района на Волос в Гърция, почива през последната седмица британският външен министър Борис Джонсън, който бе главен радетел за излизането на Великобритания от ЕС. Борис Джонсън чете вестник на летището в Солун при пристигането си в Гърция. “Пилио и Хорто обединяват всички елементи, които правят Гърция фантастична - слънце и красиви плажове, страхотна храна и спокойствие.

Гърция ме очарова отново и ще продължавам да идвам. Ние обичаме гръцката храна, а малкият ми син обожава едър боб”, каза Борис Джонсън пред местни медии. По време на престоя си в Гърция британският политик и семейството му вечеряха в крайбрежни таверни. Направиха и минипътешествие с кораб в посока Скиатос, насладиха се на гръцкото фрапе, което Борис пие без мляко и захар. Според запознати Джонсън прекарва ваканцията си три поредни години в Пилио, където според мълвата фамилията притежава малко имение. За лятната си ваканция Гърция бе предпочетена и от бившият британски премиер Тони Блеър, който бе забелязан на остров Санторини да дегустира вино Ентусиазиран от качеството му, той посети алкохолна фабрика и се снима със собственика. По-късно заедно с бившия премиер на Гърция Георгиос Папандреу отпътува с яхта към остров Йос. Йос е известен като “парти острова” заради многото нощни клубове и барове. Камерън плува Друга политическа ВИП персона, която отседна на остров Крит, е външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, който е сред кандидатите за шеф на ООН. Той се срещна с журналисти в консулството на страната в Ханя, говори с възхищение за критяните, тяхното гостоприемство и традиционната критска кухня. На остров Сирос очакват и френският президент Франсоа Оланд, който три поредни години прекарва ваканцията си там.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и тази година избра близката дестинация Сунио, където в луксозна вила ще отседне с жена си Бети Базиана и двете им деца. Ципрас реши тази година да не се отдалечава от Атика. Канцлерът на Австрия Кристиан Керн ще прекара отпуска си в къщата си на езерото Милштетър в алпийската област Каринтия. Лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе за пореден път отива на ваканция на испанския остров Ибиса. Бившият британски премиер Дейвид Камерън изглежда понапълнял, след като напусна Даунинг стрийт. Двамата кандидати за президент на Австрия, които ще се съревновават повторно през октомври, ще си починат преди битката. Александър Ван дер Белен от Зелените, който спечели първия тур, но впоследствие съдът отмени победата му, ще прекара с жена си и с кучетата си близо две седмици в тиролските планини.

Неговият опонент - националистът Норбърт Хофер, отморява за няколко дни в провинция Каринтия в Източните Алпи, след което планира почивка в унгарски курорт, пише в. “Клайнецайтунг”. След мъките на Брекзит и загубата на премиерския пост Дейвид Камерън възстановява нерви и сили на френския остров Корсика Със съпругата си Саманта и децата са наели луксозна вила край усамотен частен плаж и се радват на морето и слънцето. В изблик на скромност те долетяха със самолет на ЕasyJet за около 200 евро в двете посоки. На острова обаче харчът е различен. Вилите са скъпи - наемът за къща с 3-4 спални е над 13 хиляди евро на седмица, пише “Дейли мейл”. Семейство Камерън пътува с 4-ма бодигардове - трима патрулират край вилата, а един - на моторница в морето. Така че сметката им според вестника ще е 18-20 хиляди евро за 7 дни.

Папараци установиха, че бившият британски премиер доста се е налял и това не могат да скрият дори марковите плажни шорти за 270 евро. Но 45-годишната Саманта, родила 4 деца, показва идеална фигура. На 6 август във ваканция излиза и американският президент Барак Обама със семейството си. Традиционно те ще заминат за остров Мартас Винярд в щата Масачузетс, където ще отморяват до 21 август. Ангела Меркел бе принудена да прекъсне триседмичната си почивка в Тирол и да се върне в Берлин заради терористичните атаки в Германия. Канцлерката отскочи обаче до Залцбург, където всяка година посещава традиционния фестивал за опера и театър. Заради терористичните нападения без лятна ваканция останаха и френските министри. Премиерът Манюел Валс, вътрешният министър Бернар Казньов, министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан и министърът на външните работи Жан-Марк Еро ще прекарат остатъка от топлия сезон в околностите на Париж. Те ще се събират всека седмица в Елисейския дворец, за да обсъждат въпросите на националната сигурност.  Сардиния и Тоскана хит сред политиците в Италия Сардиния, Пулия и Тоскана са открай време сред най- предпочитаните места за ваканция на италианските политици и известни личности. Сицилия и нейното море и плажове пък са най-посещавани от родените на южния остров италиански политици, които съчетават почивката с домашния уют.

Държавният глава Серджо Матарела, министърът на правосъдието Анджелино Алфано, шефът на Сената Пиетро Грасо са сицилианци по рождение, така че всяко лято се връщат по родните си места. Очаква се и сега президентът на републиката Матарела да отиде в Палермо. Лидерът на Северната лига Матео Салвини се забавлява на плажа на Милано Маритима на Адриатика. Бившият премиер Силвио Берлускони, който скоро ще стане на 80 г., все още се възстановява от тежката сърдечна операция в средата на юни. Целия юли той прекара в имението си в Аркоре, до Милано, обграден от близките си. През август милиардерът по традиция отдъхва във “Вила Чертоза” на остров Сардиния, но се предполага, че този път ще избегне многобройните шумни и весели компании, тъй като все още е видимо изтощен от операцията. Освен това Берлускони ще чака появата на поредните си две внучета, тъй като и двете му най-малки дъщери Елеонора и Барбара са в напреднала бременност.

Семейството на премиера Матео Ренци събира тен из плажовете на родната Тоскана. До последно Ренци ще работи за държавата и народа, докато съпругата му Аниезе, по професия учителка, изкара юли на море с трите им деца. Премиершата обиколи няколко тоскански плажа – от тези на остров Джилио до тези на известния курорт Арджентарио, където имат къщи много богати римляни и тосканци. Бепе Грило, лидерът на движението “5 звезди”, което в момента води по популярност сред италианските избиратели, и това лято избра за ваканцията си Сардиния. Комикът и политик Грило има вила в Певеро, до Порто Черво на луксозното изумрудено крайбрежие. Той отиде да почива там още от началото на юли. Заедно с жена си и с приятелите си се къпе в изумрудените води близо до къщата си и дискутира политиката в местния бар, в който обича да си пие кафето.

Лидерът на Северната лига Матео Салвини пък е избрал да отдъхва като народен човек, така че се цепи от мнозинството политици. Той е предпочел хаоса и веселите младежки тълпи на курорта Милано Маритима, разположен на Адриатическо море, в област Емилия Романя. Това е любима зона за ваканциите на онези младежи, които търсят евтини питиета и евтин тен директно на хавлиите на пясъка. В същия курорт, останал досега извън полезрението на политиците, почива и дясната ръка на Берлускони в партията “Форца Италия” Джовани Тоти. Собственикът на сладоледчийницата “Пайпър” в Шака, Сицилия, не можа да повярва на очите си, когато ненадейно пред него се изправи кралицата на Йордания Рания. Това стана малко след края на Google Camp, годишната среща на американския гигант, на която идва елитът от информатиката, финансите, шоу бизнеса. Докато височайшите гости се изнизваха с “Мазерати” след срещата, красивата кралица проби тълпата и се отправи към сладоледчийницата. Тя намаше дребни монети у себе си, но въпреки това собственикът на бара беше щастлив да задоволи прищявката ѝ – ягодов сладолед. Съпругата на премиера Аниезе Ренци на тоскански плаж

Източник: "24 часа"