Ако политическите сили, провели консултации с "Има такъв народ" този вторник, подкрепят състава на кабинета в пленарна зала - мнозинството зад правителството е сигурно, предава bTV. 

Общият брой на гласовете на партията на Слави Трифонов, на "Изправи се БГ! Ние идваме!", „Демократична България“ и на БСП е 148 - много над необходимите 121 гласа.

Сметките показват обаче, че е възможно излъчване на кабинет и без някоя от тези политически сили, ако част от депутатите не влязат в зала и кворумът падне. 

Кворумът, както знаем, е 240 депутати. Ако например групата на ДПС не се регистрира и я извадим от уравнението - кворумът ще падне на 211 народни представители и тогава за мнозинство ще са необходими не 121, а 106 гласа.

ГЕРБ вече обявиха, че ще участват във вота и ще гласуват против. Депутатите на "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП са общо 114 от необходими 106 за мнозинство и при това положение правителството би било избрано и без гласовете на "Демократична България".

Но този вариант е възможен само ако ДПС не участват в гласуването за ново правителство.

При друг възможен сценарий - ако депутатите от „Демократична България“ не влязат в зала за гласуване на правителство - кворумът би паднал на 206 души и тогава за мнозинство биха били достатъчни 104 гласа. 

Отново "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП разполагат с повече от необходимия брой гласове - 114 от 104. И дори не е необходимо всички те да подкрепят кабинета, за да бъде одобрен.

И още една хипотеза: Възможен е и вариант за правителство само с гласовете на "Има такъв народ".

Но в такъв случай групите на БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ не би трябвало да се регистрират.

Тогава кабинетът би минал със  65 гласа за партията на Слави Трифонов, срещу 63 за ГЕРБ, които бяха категорични, че няма да подкрепят правителството.