Владислав Горанов коментира предложените параметри на бюджета и условията на ГЕРБ, за да го подкрепят.

„Има много теми в разходната част, които могат да се обсъдят. Предложени са 2,4 млрд. такса за преноса на руски газ. Не можем да бъдем сигурни, че това ще се случи. Накарайте руснаците да платят.

Имаме предложение за дефицит от 3% за няколко години. Сумарно това са 25 милиарда. Те могат да се отразят по неблагоприятен начин върху обикновения човек“, каза Горанов пред bTV.

Сметки

Горанов показа и прости сметки: Според министър Василев дългът към 2026 г. ще е 66 милиарда дълг, а има и лихви.

„Той няма право да има лигитимност да задлъжни толкова много нашето общество. Трябва да е по-предпалзив, а не да решава съдбата на две поколения напред“, добави бившият финансов министър.

Имаме и надути данъчни приходи, които не могат да се съберат, смята той и според него крият рискове.

В един бюджет разходите са сигурни, а приходите са пожелателни.

Ще ви издам една тайна. И сега бакшишите се облагат, разкри Горанов.

„Това е фикция в закона, ако се декларират, подлежат на облагане. Това, което сега се предлага, са стари напъни, и са доста екзотични“, заяви той.

Пенсиите

Свръхочакванията ги създават тези, които казват как бързо са направили от българските пенсионери от бедни в богати.

„3 години всички партии правиха много глупости. Нашите внуци ще плащат пенсиите, които сега взимат техните баби и дядовци. Увеличението не се плаща от икономиката, а със заеми, които нашите деца и внуци ще връщат.

Трябва да има реална оценка на приходната част на бюджета. Последиците са отлагане на влизането ни в еврозоната и трябва да я е ясно, че безплатен обяд няма“, каза още Горанов.

„Ако Асен Василев има тактика да вкара другите партии като лошите, а той да е добрият, трябва да са много инфантилни, за да му се вържат. Ако това се случи и партиите цопнат в капана му, ще е провал на политическата система.

Ако политиците се опитат да изземат функцията на финансовия министър и да направят бюджета, това ще е катастрофа. Правенето на бюджет е територия на Министерството на финансите“, подчерта Горанов.

По думите му, ако бъде изпълнен предложения от Асен Василев проект на бюджет, има риск да се стигне до свръхдефицит от 5%, което няма да позволи България да влезе в еврозоната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук