Интересите на руската и българската страна съвпадат – трябва да гарантираме запазването на България като играч в транзита на газ в Европа и да гарантираме, че ако доставките на газ през Украйна станат невъзможни, ние да имаме достатъчни количества, за да работи нашата икономика”, заяви финансовият министър Владислав Горанов в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Срещата на министър-председателя Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин предизвика полярни мнения в обществото, най-вече разговорите за рестартирането на проекта „Южен Поток”.
 
 „В интерес на истината това, че навремето недостатъчно добре се обясниха мотивите, с които се прекрати „Южен поток”, наложи Русия да направи излишни разходи”, каза още Горанов. Той допълни, че страната ни като лоялен партньор на Европейския съюз защитава европейските решения.
 
„Отношенията ни с Русия са партньорски”, категоричен е финансовият министър.
 
По повод критиките, че в Русия не е договорено нищо конкретно, Горанов подчерта, че не може в разговор на най-високо равнище да се коментират технически детайли.
 
„Европа е зависима от руския газ и тази зависимост е непреодолима поне дотолкова, доколкото това е най-евтиният газ, който може да стигне до европейските домове и компании”, допълни Горанов.
 
За евентуалния рестарт на АЕЦ „Белене” Горанов допълни, че това много зависи дали на потенциалният инвеститор „ще му излезе сметката”.
 
„Имаме ядрени съоръжения, имаме лицензирана площадка, ако се появи инвеститор, който е готов да носи търговския риск, то ние сме готови да участваме като съдружници със съоръженията, които притежаваме”, поясни Горанов.
 
По повод коментарите на президента Румен Радев, че държавата се движи към автокрация, Горанов каза, че това не вижда това.
 
„Радев все още изживява културния шок от първите дни на властта си. Критиките, ако са градивни, са добре дошли. Ролята на президента е не да защитава тезите на една или друга партия, а да търси консенсус”, допълни Горанов.
 
„С приемането на националната здравна карта, за която се говори откакто се говори за реформа в здравеопазването – повече от 20 години, чак сега и то с много ирационални дебати, по същество с лъжи, се опитваме да наложим едно правилно решение за системата“, коментира той друга гореща тема.
 
„БДЖ е ограбена контролирано. И то доста сериозно в годините по времето на правителството на Сакскобургготски и по времето на Тройната коалиция“, посочи финансовият министър. „Държавата дава и то не малко и вероятно отново ще се наложи с някакъв механизъм да подпомогнем дружеството, за да не спре“, допълни той. Служителите ще имат заплати, увери той, но тъжното е, че още не могат да се разплатят сметките от миналото.
 
Относно предложението на вицепремиера Валери Симеонов за ограничаване на рекламата на хазартни игри финансовият министър коментира: „Истеризирането на темата с рекламата на резултатите от хазарт мисля, че е непропорционално. Изчакваме да видим как ще се развият нещата в парламента. Аз не мисля, че някой е фалирал от това, че е изтъркал две билетчета, без да отивам в другата крайност да твърдя, че трябва денонощно от ефира да се леят подобни реклами“.
 
Той, обаче, изтъкна колко важна е рекламата за медиите и обясни на Антон Хекимян: „Ако нямате реклама, а се финансирате от нещо друго, зависимостите ви много ще се проявят“.
 
„Ако питате мен, преувеличават се рисковете от тази тема. Тук въобще темата не е с фискално измерение, защото, да, има доста сериозни приходи от хазарт, но те нямат да пречупят държавната сметка. За мен се преекспонира темата“, каза още Горанов.