Уведомлението, че човек е официално поставен под карантина, да може да става устно на посочен от гражданина телефонен номер, със SMS или с електронно писмо на предоставен мейл. Това предвиждат поправки в Закона за здравето, внесени в петък от шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Предписанието за изолация на всеки болен от заразна болест, в това число и COVID-19, както за карантина на контактните лица, ще се издава от началника на съответната регионална здравна инспекция, както и досега.

Отпада обаче изискването това да е по предложение на лекуващия лекар. За уведомен ще се счита всеки, получил телефонно обаждане или отговорил с кратко съобщение или имейл, след като е бил потърсен.

За изолация или карантина ще се издава и писмен документ, който човек може да получи след края на карантината или чрез "упълномощено лице", докато тя тече.

Срокът за изолация и карантина и как точно изглеждат предписанията за налагането й ще се определя със заповед на здравния министър, ако промените в Закона за здравето бъдат приети.

В мотивите е записано, че целта е разтоварване от административни задължения на РЗИ.

Премахват се текстовете, които регламентират болнично лечение на пациенти със заразни болести, в това число  коронавирус.

Предлага се да отпадне формулировката, че болните от заразни болести, в т.ч. и COVID-19, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". Проектът предвижда да остане само "задължителната изолация".

Мотивът на Дарикова - "прецизиране на разпоредби по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение".

Предлага се още при извънредна епидемична обстановка здравният министър да може да налага забрана за износ на лекарствени продукти с цел задоволяване на потребностите в страната. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 000 лева, а при повторно нарушение - от 100 000 до 150 000 лева.

Какви точно са мотивите в закона, може да видите тук.