Много вероятно е отново да имаме сезонни грипни вируси. Тогава най-големият проблем е, ако няма Народно събрание, защото много от дейностите са функции на бюджета. Това каза за Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Що се отнася до предложението на Борисов то отговаря на голяма част от исканията на голяма част от протестиращите", уточни той. 

"Голяма част от хората искат предвидимост и стабилност в тези трудни времена. Ако искаме дебат за по-добро бъдеще и рестарт на системата, той малко или много минава през Конституция", заяви министърът. 

"На протестие виждаме надничащи интереси, премиерът ги нарече политически играчи, които са загубили избори, олигарси, контрабандисти", каза Вълчев и добави, че все пак виждаме и едното, и другото, и има нормални хора с граждански искания. 

"Имаме възможност да променим нещо в държавното обвинение, бидейки в него. Трябва да се стремим към съзидателните методи. ГЕРБ и правителството залагат на съзидателното начало. Ще продължаваме да го правим", заяви той. 

"Следващата година ще е трудна за всички ни. Изглежда, че пандемичната ситуация ще продължи още една година. Все пак трябва да се научим да живеем и работим нормално", категоричен бе Вълчев.

"Варианти за смесено хибридно обучение с разреждане и редуване на класовете - отхвърлихме ги, защото са невъзможни. Спряхме се на стратегията на превключването. Когато има установени случаи на болни деца и родители, класът или училището веднага ще премине в обучение на електронна среда", заяви той.

По думите му вероятно ще има и сезонни и грипни вируси, при които, както обикновено, се налага да се затварят цели училища в цели области.

"Вътре в паралелките не може да осигурим дистанция, но можем доколкото е възможно да приложим разделяне на класовете. Това приложихме и при детските градини", каза още министърът.