Председателят на ВМРО-Пловдив настоява да бъде отменена планираната за тази вечер прожекция на филма "Да се разкриеш" в „Лъки Дом на киното“. Той представлява документални записи на хора, които за пръв път признават за нестандартната си сексуална ориентация.
 
Това става ясно от писмо, изпратено до киното от местния председател на партията Борислав Инчев Публикуваме позицията му без редакторска система:
 
„Ние Патриотите от ВМРО сме последователни в намерението си да не допускаме гей пропаганда на територията на града. Без да имаме против сексуалните особености на всеки един човек, както беше и в случая със скандалното събитие от програмата на „Пловдив 2019“. Искаме обаче категорично да заявим, че не желаем с хомосексуализма да се парадира, той да се натрапва и да се използва за прокарване на опасни джендър идеологии. Убедени сме, че и пловдивчани са на същото мнение“, заяви Борислав Инчев.
 
В писмото си до „Лъки Дом на киното“ от ВМРО припомнят, че съорганизатор на кинопрожекцията и съпътстващата я дискусия довечера е същата фондация GLAS, която е планирала през юли фотоизложбата на снимки от гей паради, предизвикала през последните седмици значима обществена реакция.
 
„Въпреки, че кинопрожекцията и дискусията не са част от същия проект и не са в програмата на „Пловдив 2019“, не можем да останем безразлични към поредната джендър провокация“, категоричен е Инчев. „Целта на ВМРО е не да нанася удар по имиджа на Пловдив, а точно обратното – да не допуска вековните ценности и моралните устои на нацията да бъдат подкопавани по този скандален начин“.
 
Абсурдно е за това, че си позволяваме да протестираме срещу подобни акции, да се говори за „изпитание пред демократичните процеси“ и „агресивна дискриминационна пропаганда“, както твърдеше артдиректорката на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, убеден е пловдивският председател на ВМРО.
 
Припомняме, че не ние Патриотите от ВМРО уронваме престижа и името на Пловдив, а точно обратното. Ние, защитавайки града си предизвикахме извънредно заседание на общинския съвет с искане да бъде гласувана оставката на г-жа Куюмджиева, която допусна поредица от провокации като част от културната програма на града. Нима близалката с лика на един от символите – Альоша или планираната гей изложба не са гавра с естетиката и културното минало на нашия град?
 
Или подаденият сигнал до в-к „Гардиън“, в който се твърди, че тук цари хомофобия и се потъпкват граждански и човешки права? Само за справка на заинтересованите – нека се направи проверка по каква линия точно е подаден сигналът.
 
Или наглата лъжа на г-жа Куюмджиева, казана пред българските медии, че ние от ВМРО сме ходили в офиса й да я заплашваме? Или твърдението й, че даже е подала сигнал в полицията за това. Нито едното, нито другото са верни, но се разпространяват в публичното пространство и по този начин, ние сме категорични, че се уронва престижа и авторитета не само на нашата организация, но и на нашия исторически град.
 
Ето защо ние Патриотите от ВМРО за пореден път призоваваме управата на града да се намеси и да спре тези и всички последващи опити джендър идеологията, която беше обявена за противоконституционна от най – висшия орган – Конституционния съд на Република България, да бъдат прокламирани и нагло прокарвани под формата на арт инсталации и филми за човешките права и свободи.
 
Имайте малко морал, дами и господа! В навечерието сме на най – големия православен християнски празник Възкресение Христово.
 
Имайте срам от Бога поне, ако нямате от своите съграждани!