Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“.

От сцената на пошлото събитие певицата Мила Роберт „съблече“ рокля с цветовете на българското знаме и демонстративно я захвърли на земята, като остана по облекло с цветовете на ЛГБТИ+ движението. Изпълнителката гордо посочи шарените одежди, с което показа пълното си пренебрежение и отричане от националния символ.

С настоящия сигнал Ви уведомявам за извършено деяние, което представлява опетняване на знамето на Република България и е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс, пише председателят на НМК на ВМРО Христо Иванов.

Той прибавя и фактология към събитието, а именно, че на 22 юни 2024 г., по време на публичното събитие „София прайд 2024“, проведено на площад „Княз Александър Батенберг“, певицата Мила Роберт, с пълно име Мила Роберт Гергова, извършва действия, които опетняват знамето на Република България.

Конкретно, около 19:28 ч. (3:29:25 от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието), тя се появява на сцената, облечена в знамето, след което го съблича и демонстративно го захвърля на земята пред множеството присъстващи и по време на живо излъчване. Тези действия продължават около 35 секунди (в диапазона 3:29:50 до 3:30:05 от живото излъчване във Фейсбук).

Председателят на младежката организация на ВМРО обръща внимание на правната обосновка към сигнала:

Съгласно чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.“

Според НМК на ВМРО „действията на Мила Роберт Гергова представляват явно нарушение на този член, тъй като тя използва знамето като облекло, след което го съблича и демонстративно го хвърля на земята пред многобройна публика и в контекста на живо излъчване, което обективно опетнява значението и символиката на националния символ“.

Припомняме, че освен провокацията гей парадът да се проведе на Черешова задушница, в навечерието на големия християнски празник Петдеседтница, организаторите се подиграха и с надслова на едно от събитията на Месеца на семейството, а именно концерта „Нашият дом е България“, като обявиха за слоган на „София прайд“ - „България е и нашият дом“.

Това само по себе си категорично противоречи с действията, демонстрирани от посетителите на събитието, които открито се подиграват с обичаите и традициите на България, като ги наричат „ганьовщина“, „отживелица“ и „ретроградност“. Всичко това в комбинация с демонстрацията от страна на Мила Роберт достатъчно красноречиво описва нагласите на участниците в събитието.

Прилагаме пълния текст на сигнала на Христо Иванов до СГП:

Относно: Сигнал за поругаване на знамето на Република България по време на „София прайд 2024“

Уважаеми госпожи и господа,

С настоящия сигнал Ви уведомявам за извършено деяние, което представлява опетняване на знамето на Република България и е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 22 юни 2024 г. по време на публичното събитие „София прайд 2024“, проведено на площад „Княз Александър Батенберг“, певицата Мила Роберт, с пълно име Мила Роберт Гергова, извършва действия, които опетняват знамето на Република България. Конкретно, около 19:28 ч. (3:29:25 от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието), тя се появява на сцената, облечена в знамето, след което го съблича и демонстративно го захвърля на земята пред множеството присъстващи и по време на живо излъчване. Тези действия продължават около 35 секунди (в диапазона 3:29:50 до 3:30:05 от живото излъчване във Фейсбук).

Съгласно чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.“

Действията на Мила Роберт Гергова представляват явно нарушение на този член, тъй като тя използва знамето като облекло, след което го съблича и демонстративно го хвърля на земята пред многобройна публика и в контекста на живо излъчване, което обективно опетнява значението и символиката на националния символ.

Действията на Гергова са пример за изключителен цинизъм и дързост, тъй като те са извършени по време на мероприятие с огромна концентрация на обществено внимание, по време на присъствието на голяма публика и по време на живо излъчване в социалните мрежи и други медийни и немедийни канали за разпространение на информация. Това поведение е в пряко нарушение на закона и представлява грубо накърняване на националната гордост и чест.

Към настоящия сигнал прилагам следните доказателства:

1.      видеозапис на USB носител, който съдържа пълния инцидент;

2.      линк към живото излъчване в официалната Фейсбук страница на мероприятието „София прайд 2024“: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1867156603708558

Обръщаме внимание, че посочените фактически действия на Мила Роберт Гергова са особено осъдителни, тъй като те противоречат на изразената от организаторите на „София прайд 2024“ мотивация и мото на мероприятието - „България е и нашият дом“. Организаторите публично заявиха, че събитието се провежда в дух на „любов към родината“ и „родолюбие“, но действията на Гергова ясно и недвусмислено показват пълно неуважение и цинично отношение към българското знаме, което е светиня за всеки български гражданин.

Българското знаме не може и не трябва да бъде използвано като дреха, нито да бъде събличано и хвърляно на земята. Тези действия представляват не само грубо нарушение на закона, но и са директна подигравка с националния символ, което е недопустимо в една демократична държава, където уважението към националните символи трябва да бъде на първо място.

Моля да бъде извършено необходимото разследване и лицето да бъде подведено под отговорност съгласно действащото законодателство.