ВМРО предупреждава, че иде тотален хаос с решенията на ТЕЛК. Възможно е хиляди, десетки хиляди хора с трайни увреждания да останат без експертно решение или да осъмнат с намален процент призната инвалидизация (нетрудоспособност).

За това алармира зам.-председателят на ВМРО Карлос Контрера. Той обяснява подробно и причината за това:

Считано от 20 юни започва електронно разпределение на преписките на случаен принцип между всички ТЕЛК. На практика кабинетът „Денков“ задължи всички държавни и общински болници да разкрият по една, а в университетските болници - по минимум две ТЕЛК.

Едномесечният срок за това изтича на 19 април. А от 20 юни заявленията за ТЕЛК трябва да се разпределят електронно на случаен принцип, между всички комисии в страната от система. Дали тази система е готова и ще проработили - не знам.

„Т.нар. реформа, описана по-горе, е дело на д-р Асен Меджидиев и проф. Мавров, които разработват стратегията за това пълно объркване, което наричат помпозно „реформа“. Същата е приета от кабинета „Денков“.

Задава се поголовен хаос. Опасявам се, че сме на прага на огромен социален, здравен проблем, засягащ стотици хиляди човешки съдби и семейства.“, допълва още картината Контрера.

До 19 април в страната трябваше да бъдат разкрити около нови 80 ТЕЛК във всички държавни и общински болници. В университетските болници - минимум две. Какво се случва обаче, ако няма специалист или дори специалисти по определени заболявания? Даваме пример - ако в болница „Света Екатерина“ се падне за разглеждане преписка на човек с очно заболяване - кой ще го освидетелства, защото там офталмология няма.

А отговорът на тези въпроси е прост.

„Комисиите вече ще работят само по документи. Ще се стигне до пълен хаос, вероятно и до много оспорвания за процента инвалидност. Срокът да излязат с решение е 3 месеца, дали ще се спазва - съмнявам се.“, продължава с възмущението си зам.-председателят на ВМРО.

„Въобще създаден е поредният нормативен и административен хаос уж с благовидното оправдание, че така се борят злоупотребите. За мен подходът „само по документи“ ще създаде още по-голяма база за злоупотреби и за ощетяване на граждани в нужда.", категоричен е още Контрера.