"Европа има нужда от пълна подкрепа при решаването на множество въпроси. Много от тях са изключително важни и за България. Вашата страна взе много решителни и навременни мерки в борбата с коронавируса. Резултатите са такива, заради мерките предприети от правителството", заяви външният министър на Германия Хайко Маас при вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Преди това той разговаря и с премиера Бойко Борисов.

Той изрази надежди, че Германия ще бъде подкрепена от България, като един много важен стратегически партньор.

"Надяваме се, че можем да разчитаме на страната ви, защото имаме нужда от нея", каза Маас.

Той обясни, че страните в ЕС са изключително зависими една от друга в икономически аспект.

"Икономическите и финансови политики на Съюза са от изключително значение за бъдещето. Трябват ни нови инструменти и механизми, които да подкрепят реформите в съответните страни", каза Маас.

Захариева заяви, че нашата страна е една от сигурните и германските туристи са добре дошли у нас за летния сезон.

Екатерина Захариева адресира и изказването на премиера на Северен Рейн-Вестфалия относно това, че българи и румънци внесли коронавируса в региона. Там има огнище на COVID-19, регистрирана в кланица. Над 600 работници са заразени.

"Изказването на премиера на Северен Рейн-Вестфалия беше непремерено и неприемливо. За съжаление по време на март месец, най-тежкият месец, навсякъде в света и в Европа включително и в България се забелязаха форми на расизъм. Но не е приемливо тези сигнали да идват от политици, заяви външният министър Екатерина Захариева.

"Нормален е страхът на хората, но не бива той да се подклажда от политиците. Вирусът не знае нито граници, нито националности. Така че е неприемливо изявлението, още повече ,че българите там допринасят много сериозно за икономиката в региона. Такива изказвания са неприемливи и не бива да се допускат", добави Захариева.

"Има изказвания, за които човек бързо разбира, че съжалява, че ги е направил. В този случай е много опасно да се говори за вина и да се прехвърля вина върху някого", заяви от своя страна германският външен министър Хайко Маас. 

Това са дискусии, които се водят и в Германия, и трябва да внимаваме да не наливаме масло в огъня на подобни тенденции в политиката, добави Маас.