„Има една хубава символика – България е влязла в Европейския съюз (ЕС) по време на Германско председателство през 2007 г., а сега от 1 юли отново очакваме немското председателство да разреши важни актуални теми“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас.

В този контекст премиерът Борисов отбеляза, че страната ни изключително много разчита през юли, когато Германия оглавява Съвета на ЕС, България да бъде приета в Банковия съюз и в чакалнята (ERM II) на еврозоната.

ЕЦБ съобщи грандиозна новина за България и еврозоната

„Изпълнили сме абсолютно всички критерии“, подчерта Борисов пред Хайко Маас, съобщиха от правителствената информационна служба.

Във фокуса на разговора бе преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията от коронавируса.

Борисов със силни думи за конспирациите за К- 19 у нас ВИДЕО

„Имахме най-либералните мерки, но навреме ги използвахме. Сега много важно е бързо да възстановим икономиките и да се научим да живеем с този проблем“, посочи премиерът Бойко Борисов.

Двамата бяха единодушни, че сега, повече от всякога, на Европа е нужно единство и солидарност за справяне със социалните и икономическите последици от коронавируса.

Българският премиер приветства мотото на Германското председателство, стартиращо от 1 юли – „Заедно за възстановяване на Европа“.
 
По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в този решаващ момент за Европа страната ни подкрепя намерението на Германското председателство да приключи спешно преговорите по Многогодишната финансова рамка.

„Бързо политическо споразумение и финализиране на съответното законодателство са от важно значение за прилагането на всички мерки и стартиране на новите програми без забавяне“, заяви Борисов.

Българският премиер посочи, че солидарността, кохезията и конвергенцията трябва да останат в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз.

„Зеленият преход и дигиталната трансформация са също ключови цели в процеса на връщане към нормалното функциониране на нашите икономики и към устойчив растеж“, добави Бойко Борисов.

Насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма между България и Германия също беше обсъдено в хода на разговора.

Българският премиер изтъкна, че страната ни бе една от първите държави в Европа, която въведе мерки за ограничаване разпространението на вируса, както и последващи финансови и икономически инструменти в подкрепа на сектора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!