С външния министър на Украйна обсъдихме продължаващата руска агресия в Украйна. Беше изразена за пореден път подкрепата на България към украинската държава. Това заяви на брифинг след срещата си с Дмитро Кулеба и българският дипломат номер едно Теодора Генчовска.

„Това, което е много важно в момента, е да чувстват, че всички съюзници в ЕС и НАТО, цялата световна демократична общественост подкрепя Украйна.
България е малка държава, опитваме се максимално да подпомогнем украинския народ.

Към 91 000 украински граждани са приети на територията на България, като 80 000 от тях вече са получили временна закрила. Продължаваме да осъществяваме и хуманитарна помощ за Украйна. Ще продължим да подкрепяме Украйна според нашите възможности”, каза още Генчовска.

Тя изрази надежда да има и втора среща с Кулеба, в по-мирни времена.

„Дойдох в България, за да благодаря на българския народ и на правителството за това, че приеха украински бежанци. Много добре осъзнаваме човешкия подход към украинските жени, деца, които избягаха от ужаса на войната”, каза от своя страна първият дипломат на Украйна, който днес празнува рожден ден.

„От самото начало на руската агресия България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна както в ЕС, така и в НАТО. Сигурен съм, че България прави това, защото разбира, че сигурността на Украйна означава сигурност и за България.

Това, което става в Украйна, е изключително важно за бъдещето на региона. Ние се борим и за вас, за да може никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна. Благодарни сме за цялата подкрепа”, каза Кулеба.

„Русия в момента е различна, Русия  унищожава, убива, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Надявам се, че ще дойде денят, когато мирът и стабилността в региона на Черно море ще се възстанови”, каза още той.

Днес Дмитро Кулеба да се срещне и с премиера Кирил Петков. Предвидени са срещи и с представители на политическите партии от парламента.




ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ