Съветвам българите, преди да пътуват, да проверят веднъж сайта ни. Ако там не намерят нужната информация - да се обадят на дежурния телефон. Това заяви външният министър Георг Георгиев в ефира на Нова тв.

По думите му от началото на пандемията на сайта се обявява ежедневно информация за отделните държави - каква е ситуацията там, какво се изисква, нужни ли са тест, карантина и т.н.

"Знаете, че мерките са индивидуални, всяка страна сама преценява за себе си. Добрата предварителна осведоменост е залог да не се изправите пред неприятна ситуация", каза той.

Георгиев добави, че до април, когато са изборите, обстоятелствата може да се сменят многократно. Виждате, че всеки ден има промени, уточни министърът.

"Вече МВнР поиска разрешение от 74 страни, има още 51 с вторична акредитация. Над 120 са страните, от които сме искали съдействие за изборите. В Германия имаме 39 секции извън дипломатическите ни представителства", каза той. 

Георгиев добави, че сега ще се вложат доста повече пари в изборите заради личните предпазни средства, ПСР тестове, за да може да пътуват наши съграждани. Според него ще трябва да се командироват служители, защото във всяка една секция трябва да има български представител, а отделно в много страни има и карантина.

На въпрос за гласуване по пощата, той отвърна: "Последните избори с такава опция бяха в САЩ. Видяхте колко въпроси имаше след провеждането им. Как ще се гарантира тайната на вота? Как ще се гарантира това, че някой не го е сторил от нечие име?".

Не може да сменим изцяло логиката, категоричен бе той и добави, че не могат да си позволят маневри, които да опорочат изборите.