Министерството на външните работи с реакция на информацията, че в РСМ разследват децата, рисували с връстниците си в София.

От МВнР подчертават, че подкрепят всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен.

По-рано в петък стана ясно, че вътрешният министър на РС Македония е наредил да започне разследване срещу инициативата, при която деца от „Мал Битолски Монмартър“ рисуваха в София, преди месец.

Разследват срещи на деца с Румен Радев и Симеон II

Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на МВнР, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България, се отбелязва в позицията.

Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония.

Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем.

 

Деца от България и РСМ нарисуваха картина на единството пред Народния театър
 

Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи, и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави.

Според МВнР особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход.

Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония.

Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации, отбелязват от МВнР.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук