В Министерството на външните работи е постъпило разпореждане от Народното събрание руският посланик Елеонора Митрофанова и дипломатическият представител на Беларус да не бъдат канени за откриващото заседание на парламента следващата сряда. Това обясни служебният външен министър Николай Милков на отчета за свършеното от него и екипа му.

Администрацията на парламента е поискала консултация от Министерството на външните работи как да изпълни протокола за откриващия ден на 48-ото НС по отношение на руския посланик Елеонора Митрофанова и беларуския временно управляващ, обясни служебният външен министър Николай Милков, цитиран от БНТ.

Външно е припомнило решенията на Европейската комисия от март - руските и беларуски посланици в страните членки да не бъдат канени на държавно организирани мероприятия.

"Това нещо от март досега е стриктно спазвано навсякъде, включително в България, на държавно ниво. То се отнася до покани за посланици на две държави по отношение на национални празници и други, както и за неучастие на официални институции в мероприятия, които те организират. И това е универсална практика на всички държави членки на Европейския съюз навсякъде", заяви Николай Милков, служебен министър на външните работи.

Руската федерация използва реципрочно подобна практика спрямо представителите на всички така наречени "неприятелски държави", сред които и България.

"Българският посланик в Москва, както и около 40 държави на страни, които са обявени за неприятелски, също така не получават покани", каза Николай Милков.

В замесването на името на България във взрива на Кримския мост Външното ни министерство вижда опит за насаждане на обществено напрежение у нас.

"Всички тези обществени напрежения рискуват да предизвикат определени управленски дефицити, да притиснат държавните механизми, било то парламент, който ще зафункционира в бъдеще, или правителство в момента. Внушенията очевидно се прилагат в страни, в които могат да проработят", допълни Николай Милков.

България ще се включи в усилията по възстановяване на Украйна съвместно с Гърция и Румъния, стана ясно по-късно след съвместна тристранна среща между заместник-министър Велислава Петрова и колегите от нашите съседки.

"По темата за реконструкцията на Украйна има предизвикателства, но ние смятаме, че можем да работим заедно и да ги преодолеем. Смятаме, че това може да ни обедини, да помислим по какви проекти можем да ползваме общия си капацитет, за да подпомогнем Украйна", добави Велислава Петрова, служебен заместник-министър на външните работи.

Министър Милков заяви още, че чрез социалните мрежи европейските ни партньори са станали свидетели на недопустимите действия при откриването на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, чиято табела беше унищожена.

"Недопустимо поведение на група протестиращи екстремисти с антиевропейски убеждения, които манифестираха с призиви за нарушаване на правата на тези хора, които имат българско самосъзнание", заяви Николай Милков.

Според него промените в югозападната ни съседка ще бъдат бавни, а нарушаването на правата на хората с българско самосъзнание ще забави европейската ѝ интеграция.

Реакцията е на фона на решение на Комисията за защита от дискриминация в Северна Македония, според което българският културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, който беше подпален дни след откриването си през април от певеца Ламбе Алабаковски, дискриминира македонците на етническа и национална основа.

В срок до 45 дни клубът трябва да отстрани всички спорни елементи от името, статута и програмата си, както и 30 дни, за да разчисти Фейсбук съдържание от страницата си, което обяснява делото и идеологията на Иван Михайлов. Министерството на правосъдието на страната оповести, че не е давало съгласие за името на този клуб.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук