Няма никакъв проблем в позицията и няма нищо ново в помощта за Украйна. Tя е последователна както от национална гледна точка - за осъждане на агресията и военнотехническа подкрепа, така и по отношение на позицията на НАТО. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той обясни, че страната ни дава на Украйна военна техника и боеприпаси, както и някои от средствата ни за ПВО, които са неизправни. Уточни още, че тази помощ не е безвъзмездна и България получава финансови компенсации по три канала.

"По отношение на европейския инструмент за мир сме заявили съответните средства - около 7 млн. лв. са утвърдени да ни бъдат върнати обратно. От международното финансово подпомагане от САЩ също имаме доста чувствителна сума като компенсация. Получаваме компенсация и от съюзни държави, които не могат да предоставят въоръжение и техника на Украйна. Те компенсират съюзниците, включително нас, с финансови средства".

Помощта, която даваме, е с отпаднала необходимост - всичко онова, което не е включено в окомплектоването на армията ни както за мирно, така и за военно време, уточни министърът.

"Право на президента е да откаже да води делегацията на срещата на върха на НАТО", посочи още Атанас Запрянов. Правителството е решило да го покани заради 20-годишнината от членството на България в Алианса.

На въпрос защо не е публикувана позицията на Министерския съвет, към която Румен Радев има забележки, министърът отговори, че в нея има секретна информация.

"Съдържа планове за отбрана, оценка как се изпълняват, оценка на рисковете, някои от тях са с най-високия секретен гриф. Това са документи, които в продължение на цяла година са подготвяни за срещата на високо равнище".

За отказа на президента Румен Радев да води делегацията на страната ни на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Запрянов каза, че това е негово право. „Някои страни са представени само от президентите си с делегации, някои само от министър-председатели. В светлината на това, че празнуваме 75 години от основаването на НАТО и 20 години от членството на България в НАТО правителството реши да покани президента да води делегацията. Така нашата делегация щеше да е на ниво президент и министър-председател“, добави той.

Запрянов посочи, че присъствието на войски на НАТО на Източния фланг е правилно, защото засилва отбранителните способности и допринася за сдържаността от агресия.

Според Запрянов не е проблем, че президентът няма да отиде във Вашингтон. „Президентската институция е получавала и има всички документи, по които е разработена и националната ни позиция. Смятаме, че тя отразява в пълна степен националния ни интерес и защитава България“, обясни служебният министър на отбраната.

„НАТО продължава да счита агресията на Русия като конфликт между Украйна и Русия и по никакъв начин не е пряк участник в тази война и няма да бъде пряк участник. НАТО ще продължи да подпомага Украйна, защото става въпрос за международни принципи и норми в защита на териториалната цялост на Украйна, съгласно международното право. Такава ще бъде и позицията, която ще бъде изразена и препотвърдена във Вашингтон от държави и правителствени ръководители", допълни той.