Служебният министър на туризма Евтим Милошев няма да запази креслото си в новия кабинет, който ще бъде съставен с мандата на ГЕРБ-СДС, пише Епицентър. бг. 

Въпреки многобройните си медийни участия Милошев "не е направил нищо, докато е бил министър, е ефектът от шумните му акции е нулев", била оценката на гилдията, която достигнала до централата на ГЕРБ и която иска начело на министерството да застане истински професионалист.

Евтим Милошев получава неодобрението и на партньорите от ИТН, които имат идея за друга кандидатура, която да оглави ресора.

Поне една трета от служебните министри остават и в новия кабинет.

На първо място това е министърът на отбраната Атанас Запрянов, който се ползва с доверието на евроатлантическите ни партньори.

Самият Борисов многократно е подчертавал професионалната експертиза на Запрянов, докато той беше зам.-министър на Тодор Тагарев, срещу когото ГЕРБ имаха много забележки. 

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов за трети път предстои да се закълне като министър. Той получава одобрения заради успехите, които постигна при овлядаване на миграционния натиск, заради ползотворните си контакти с колегите от Турция и заради успокояване на системата. 

Калин Стоянов успя да устои на зловредния натиск на бившия премиер Николай Денков и на бившия финансов  министър Асен Василев и запази достойнството на служителите на МВР.

Професионалнисът Петков Николов също ще запази поста си като министър на икономиката, но правомощията му ще се разширят, защото се предвижда в министерството на икономиката да се върнат иновациите, както винаги е било.

Раздялата беше направена от Кирил Петков, който създаде изкуствено ново министерство, за да удовлетвори властовите амбиции на Даниел Лорер.

След закриването на министерството иновациите служебният министър Росен Карадимов трябва да се завърне начело на Българската банка за развитие. Това обаче не е много сигурно, казват наши източници, защото за ББР ще се иска и изричната подкрепа и на останалите партньори в управлението.

С много добри перспективи за развитие като министър е финансистът Людмила Петкова, чиято работа като държавен ковчежник Бойко Борисов оценява много високо.

В земеделието ще остане и Георги Тахов, който е доказан експерт и професионалист. Вчера д-р Георги Тахов беше домакин на Българо-китайски бизнес форум, в който участваха представители на Шанхайския съвет за насърчаване на международната търговия и Международната търговска камара на Шанхай. 

Георги Тахов има сериозна програма за развитие на земеделието в България и овладяване на дисбалансите в сектора.

Бившият заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Мария Павлова ще остане и като редовен министър на правосъдието. 

С особено одобрение се приема работата на министъра на образованието проф. Галин Цоков, който ще запази креслото си в трето поред правителство. 

Очаква се министърът на енергетиката Владимир Малинов също да запази поста си, особено като се има предвид неговият опит като бивш директор на "Булгартрансгаз" ЕАД и председател на Съвета на директорите на "Газов хъб Балкан".

От кабинета със сигурност си тръгват освен Евтим Милошев и министрите на културата маестро Найден Тодоров и на транспорта Георги Гвоздейков.

Но ако към Милошев има критики, но министерствата на Тодоров и на Гвоздейков ще бъдат прехвърлени под опеката на ИТН, които имали други идеи за ръководствата им.

Външно министерство ще поеме Даниел Митов, чиито експертни качества в международната сфера не подлежат на съмнения. По всяка вероятност Деница Сачева ще се завърне в социалната сфера  с цялата си експертиза в тази област, която носи.

Не е ясно кой ще застане начело на спорта и на електронното управление.

Всеобщото одобрение на партньорите за министър-председател получава Росен Желязков, който се доказа като изключителен комуникатор, докато бе председател на 49-ото Народно събрание и който добре познава механизмите на изпълнителната власт.