Тези, които в момента управляват България, са по-големи национални предатели от тези, които подписаха Ньойския договор. Това заяви лидерът на Атака на протестен митинг пред Представителството на ЕК в София.

“Когато се подписа срамния и унизителен за България Ньойски договор, се изискваше българската войска да наброява 20 хил. души. И сега е толкова”, гневи се Волен. По думите на лидера на Атака сегашните управници дават всичко на тепсия и без да ни окупират. Според него само патриотите от партията му могат да променят това. “Патриотите са тези, които трябва да управляват нашата страна”, добави Волен.
По време на Първата световна война 120 хиляди българи са отчуждени от родината си и в подписването на Ньойския мирен договор от 1919 г. те попадат в границите на Кралство на сърбите, хърватите и словенците, а по-късно и на Република Югославия. “Сега вече не съществуват нито Кралство на сърби, хървати и словенци, нито Югославия”, каза Сидеров. Този договор, който откъсна териториите на България, няма основания да важи повече. Това е един диктат, който не е съобразен с географските у културни реалности. Затова Балканите са на тоя хал. Тогавашното поведение на Антантата си е чиста комплексарщина, каза Сидеров. Защото историята не може да търпи изкуствени преобразувания, както и не можеш изкуствено да събираш и да денационализираш народи. Това може да се промени единствено със съдействието на Представителството на ЕК у нас. “Затова внасяме декларация по случай 89-тата годишнина от подписването на Ньойския диктат, който откъсна български територии, които и до ден днешен са населени с хора с българско самосъзнание”, обясни лидерът на Атака. В декларацията пише, че териториите, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония, следва да бъдат предадени обратно на България, защото Сърбия и Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава. Сърбия не беше призната за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а Македония дори не е призната под конституционното си име. Следователно Ньойският мирен договор няма сила спрямо тези страни и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица поради изчезването на държавата, с която е бил сключен. Това значи, че земите, откъснати от България, трябва да се върнат в нейната територия, пише още в декларацията.
От Атака искат въпроса с връщането на Западните покрайнини да бъде уреден преди започването на преговори със Сърбия за нейното еврочленство, а приемането на Македония в Съюза да стане след уреждането на въпроса с връщането на региона на Струмица в пределите на България.
Протестният митинг събра хора на Атака от цялата страна. Те бяха предимно на пенсионна възраст и бяха дошли от Плевен, Костенец, Самоков, Сопот, Карлово и др. Пееха възрожденски песни, скандираха “Волен”, “Атака” и “Победа”. След като изслушаха внимателно речта на лидера си Сидеров и след като евродепутатът от Атака Димитър Стоянов внесе декларацията, която подготвиха в Представителството на ЕК у нас, се отправиха с тържествена крачка към Сръбското посолство да внесат копие от документа.
Десислава Вангелова/БЛИЦ