Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов зададе блиц въпроси към Николай Василев в края на пресконференцията, проведена в БТА.

Идеята на интервюто бе отговорите да хвърлят светлина върху множество въпроси, изникнали в публичното пространство покрай предложеното проектоправителство с премиер Николай Василев.

Ето за какво бе попитан Николай Василев:

Кой създаде ЧСИ-тата?

Не знам, но не съм аз. 

Кой продаде БТК?

Аз.

Кой продаде „Булгартабак Холдинг Груп“ АД?

БТК. Сега се изровиха всички стари теми от последните 20 години. По темата БТК през годините е имало два въпроса. Единият имало ли е корупция при приватизацията.

Аз ще кажа същото, което и през последните 17 години, ако аз съм участвал в корупция или е имало корупция, за която знам, макар и да не съм участвал, съм бил готов през всичките тези години да си скъсам всички дипломи и документи и да напусна. Такава обаче няма.

Вторият въпрос е дали приватизационната сделка е била добра. Тя беше такава, каквато беше възложена към момента. Щеше да е по-добра, ако беше приватизирана например преди 1995-та година.

С приватизацията на телекома се модернизира цял един сектор – издаването на третия GSM лиценз; цифровизацията на услугите; създаване на сериозна конкуренция между три много печеливши оператора; либерализацията и интернета направиха този сектор, един от най-конкурентните в Европа; интернетът в България сега е един от най-бързите в света.

Ако енергетиката беше приватизирана като телекомуникациите, щяхме да имаме обратното. 

Булгартабак – Не можах да го продам. Продадоха го 10 години по-късно знаете на кой и сега го няма (бившият депутат от ДПС Делян Пеевски – б.р.). 

Кой разпродаде Електроразпределителните дружества? 

Не съм аз, защото тогава бях в Министерството на транспорта, но подкрепям приватизацията на енергийните дружества. 

Какво направи електронното правителство, когато вие сте били министър?

Николай Василев: Аз съм бил министър на администрацията и 10% от моята работа е била част от тази на това електронно правителство. Тогава три ведомства отговаряха за едно и също нещо. За мен рецептата да не се случи нищо е три ведомства да не отговарят за едно и също нещо. Не казвам, че не се е случило нищо, случиха се доста неща, но недостатъчно.

Някои услуги се дигитализираха недостатъчно. Спомняте си, че за няколко години предоставихме 60 хиляди единици техника, най-вече компютри на всички училища, университети и най-вече на част от държавната администрация. Обучени бяха 60 хиляди държавни служители по информационни технологии.

Повечето от тях преди това не можеха да включат компютър. Нещо интересно каза тази седмица министърът на образованието Николай Денков. Има една негова статия, че ако на 25% от учениците не им се помогне с лаптопи и високоскоростен интернет, може да не могат да участват в образованието тази есен заради пандемията, ако е онлайн.

Ето това е една от многото причини Слави Трифонов да предложи закупуването на необходимия брой таблети точно за тези социално слаби деца. Нали няма никой сред вас, който ще нарече това популизъм? За мен това не е никакъв популизъм. 

Кой даде началото на разпродажбата на „Напоителни системи“ ЕАД? 

Не знам дали е разпродавано, но не съм аз.

Каква беше цената на златните заменки?

В тройната коалиция бях против и моята политическа сила беше против заменките. Това беше политика, упражнявана от други политически сили.

Защо се платиха луди пари за „Краун Ейджънтс“?

Според мен не са чак толкова луди пари, не съм отговарял аз за това. Смятам, че идеята беше добра, единственият проблем от погледа на времето е, че трябваше да бъде направена с конкурсна процедура.

Тогава се прецени, че за да е по-бързо и по-бързо да се намали контрабандата, е по-добре да стане без конкурсна процедура. И днес има контрабанда, така че тази тема не губи своята актуалност.

Тошко Йорданов подчерта, че въпросите са извадени от сайтовете и интернет. Той добави, че това са обвинения, които са били публикувани в голяма част от медийното пространство. 

„Именно заради тях се изля тази помия, този човек няма да е в момента министър-председател“, каза още Йорданов.