Фамилията на пловдивския кмет Иван Тотев започна от малко общежитие до казармите и Централни гробища. В момента обаче братът на градоначалника строи огромен частен квартал в терена на бившата пивоварна "Каменица". Не е лошо, че кметът е от богато семейство, чийто бизнес се развива. Притеснителното е, че възходът на фамилията съвпада напълно с периода на неговото кметуване, пише Marica.bg.

Оказва се обаче, че не само роднините на градоначалника стават все по-богати в двата мандата на Тотев. Със светкавични темпове имущество и пари трупа цял кръг приближени на кмета. В поредица от разследвания "Марица" разказва как забогатяха пловдивските управници и дали това не става на гърба на общината и държавата.

Фирма от приятелския кръг на шефа на ВиК Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев ще вдига нов комплекс в сърцето на най-близкия планински курорт до Пловдив. За пореден път свързаните с градоначалника Иван Тотев инвеститори са се възползвали от връзките си, за да закупят апетитен общински имот. Става дума за бившата почивна база на Общината до хижа "Здравец", която се намира на метри от обръщалото на рейсовете в курорта. Зоната се развива с бързи темпове напоследък, множат се малките хотели, възстановени са ски пистите и съоръженията. До курорта се стига за половин час с кола, а мястото е любимо за няколко поколения пловдивчани.

Вместо да инвестира с имота си и да се грижи за него като добър стопанин обаче, с бездействието си администрацията е довела базата до пълна разруха. Явно в очакване на правилния човек, който да я купи.

И той се появява в лицето на „Джи Ел Си Венчърс БГ“ ЕООД - дружество от кръга Николов-Тотев. Октоподът от фирми, печелещи от изкупуване на безценица на общински имоти и различни доставки по обществени поръчки на ВиК, бе описан в поредица разследвания на "Марица".

Предложението за продажбата на имота на х. "Здравец", направено на 27 юли 2013 г., идва от друг приближен на кмета Тотев - неговият заместник с ресор общинска собственост Димитър Кацарски. 4 дни по-късно - на 1 август, мнозинството от съветниците гласуват "за" продажбата. В мотивите на Кацарски пише, че според направената от експерти на ОП "Жилфонд" количествено-стойностна сметка за ремонт и обзавеждане на общинската база са необходими 112 522,62 лева с ДДС. Администрацията преценява, че разходът не си струва, и затова решава да продаде базата. Идеята уж била приходите от сделката да бъдат използвани за ремонт и поддръжка на останалите почивни бази на община Пловдив. Продажбата явно е била подготвяна дълго време, защото от общината още в първата година от мандата на Иван Тотев са наели Йорданка Ангелова и Людмила Лендрова от „Ангелова консулт” ООД да направят оценка на имота. Тя е готова през февруари 2013 г. и е в размер на 210 000 лева.

Теренът е с площ 2928 кв. м, а в него са разположени три сгради- масивна двуетажна на 141 кв. м, склад с площ 30 кв. м и друга пристройка от 70 кв. м.

На 21 февруари 2014 г. след проведения търг „Джи Ел Си Венчърс БГ“ става собственик на базата срещу 269 700,60 лева. Собственик на дружеството е фирма от Белиз с пълномощник познатия ни като доставчик на инертни материали за ВиК Григор Вилхелмов Иванов. Управител пък е друг стар познайник от разследванията на "Марица" - Иван Атанасов, който дърпа конците и в "Джи Ти Ай Ем", дружеството, в което се преплитат интересите на Георги Тотев и Спартак Николов.

След няколко промени на статута на земята: Мотел, хоспис и вила за отдих

Път за следващата трансформация на имота до х. "Здравец" дава заповед на община Куклен от 15 декември 2015 г., с която е одобрен ПУП - ПРЗ и схеми за ВиК и елзахранване на два имота, съседни до този на бившата почивна база на Община Пловдив. Те са с обща площ 8129 кв. м и са собственост на пловдивската фирма "Метан монтаж" ЕАД. До онзи момент терените се водят горска територия и поляна в землището на с. Гълъбово. Бързо обаче променят предназначението си за жилищно застрояване с образуване на нови УПИ I - 006341 - мотел и УПИ II - 006340 - мотел, като регулационните линии съвпадат с имотни граници, с определено свободно нискоетажно застрояване с височина до 10 м.

Две години по-късно комисия към Регионалната дирекция по горите в Пловдив взима решение за промяна на предназначението на двата поземлени имота на "Метан Монтаж", като обособява два УПИ с площ съответно 4253 и 3876 квадратни метра. Инвестиционното предложение е за изграждане на сгради за предоставяне на социална услуга - резидентен тип (център за настаняване от семеен тип за стари хора с капацитет не по-вече от 15 души).

След още една година от регистъра на заповедите на кмета на община Куклен се вижда, че към 21 март 2016 г. „Метан Монтаж“ ЕАД и „Джи Ел Си Венчърс БГ“ ЕООД вече са съсобственици на двата имота от над 8 декара след подписан договор за делба.

Последната засега стъпка в трансформациите е уведомление за инвестиционно предложение, входирано в община Куклен през ноември 2018 г. от фирма „Джи Ел Си Венчърс БГ”, срещу което няма възражения. Предложението е за ново средноетажно строителство и реконструкция на съществуващо строителство. Новото строителство предвижда 332 кв. м застрояване. В документацията е отбелязано още, че имотът е отреден за мотел и център за социални услуги от резидентен тип. Също така става ясно, че съществуващата сграда след реконструкцията ще се използва за лятна вила за отдих.

Кой кой е в октопода от свързани фирми

В предишни публикации "Марица" описа връзките и имотните схеми, с които са оплетени роднини и фирми, близки до управителя на ВиК - Пловдив Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев. Разследването на „Марица“ установи, че братята Григор и Васил Иванови, които печелят поръчки за милиони от водното дружество, са свързани с имотните сделки на фамилията на ВиК шефа чрез "Дякон Иларион Билд"", ЖСК „Западен парк“, "Билд ЖСК 2014“ ЕООД, зад които стои дружеството "Джи Ти Ай Ем". Двамата управители на "Джи Ти Ай Ем" са Иван Атанасов Атанасов и Дафинка Асенова Ефремова, която пък е директор и на „Консоурс” АД, в която основен съдружник е Георги Борисов Тотев.

Управляваната от Иван Атанасов „Джи Ел Си Венчърс БГ“ ЕООД, с което е извършена покупката на общинския имот до х. "Здравец", е собственост „Джи Ел Си Венчър Капитал ЛТД“ с пълномощник Григор Вилхелмов Иванов. Самата тя участва в собствеността на „Билд ЖСК 2014“ ЕООД, както и в „Зона за развитие Тракия“ с управител Пламен Панчев от "Сиенит".