Зад фронтовата линия на войната руските сили се опитват да гарантират, че завладяната от тях територия никога повече няма да може да бъде включена в състава на Украйна, пише dnes.bg

За повече от година след инвазията Москва е затвърдила контрола си върху големи части от Южна и Източна Украйна, като е предизвикала културни и демографски промени чрез насилие, икономическа принуда и подмяна на местното население, според европейски поверителни документи.

Целта на тези предполагаеми военни престъпления изглежда е да се премахне украинската идентичност в районите, които Русия е окупирала, заявиха европейските служители. В резултат на тези злоупотреби Киев ще се нуждае от нещо повече от успех на бойното поле, за да възстанови контрола, казаха те.

Те добавиха, че действията на Русия показват слаб интерес към преговори за окупираните райони от страна на президента Владимир Путин, който се зарече да осигури победа по време на военния парад в Москва във вторник.
Руските сили "участват в операции по филтриране, изтезания и убийства", заяви по електронната поща Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Лекуването на раните от войната няма да е лесно."

Представители на Кремъл отричат руските сили да са извършвали каквито и да било нарушения на човешките права в Украйна, докато самият Путин твърди, че няма такова нещо като украинска национална идентичност. Международният наказателен съд е издал заповед за арест на руския президент за предполагаеми военни престъпления.

Европейската оценка подчертава колко висок е залогът за украинския президент Володимир Зеленски, който се подготвя за контраофанзива, която може да се окаже последният му шанс да прекъсне хватката на Кремъл върху големи територии от страната.

Френският президент Еманюел Макрон вече се опита да постави основите на потенциални преговори между Украйна и Русия, а други европейски служители започват да приемат, че моментът за преговори може би наближава. Всяка проява на подкрепа за руския контрол в окупираните райони ще увеличи влиянието на Путин при евентуални преговори.

Като част от плановете си за затвърждаване на руската власт над части от Украйна, през септември Путин организира референдуми в четири региона, които бяха частично контролирани от неговите сили. Гласуванията бяха обявени за незаконни от ООН и Русия не успя да установи пълен контрол над нито един от регионите, а през есента войските ѝ бяха изтласкани от южния град Херсон, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Руската стратегия включва системни репресии, изтезания и убийства на украински служители и депортиране на хиляди украински деца в Русия, заявиха официалните лица. Руснаците също така са призовавали украински мъже и са ги принуждавали да се бият срещу собствения си народ.

Усилията за производство на културно руско население, лоялно на Кремъл, заимстват тактики, които преди това са били прилагани в източния регион Донбас и Кримския полуостров след превземането им през 2014 г.

В тези райони Кремъл е преместил много руснаци, докато проукраински настроените са били хвърлени в затвора или принудени да напуснат, а местното татарско население в Крим е било подложено на ограничения върху използването на езика си и са били забранени политическите му институции.

В училищата в завзетите региони децата, които са останали, се учат на одобрена от Кремъл версия на историята, която премахва различната идентичност на страната им. Това е в съответствие с аргумента, който Путин изтъкна преди инвазията, че Украйна не е истинска държава.

Путин твърди, че четирите украински региона сега са част от Русия след незаконното им анексиране и че местното население е лоялно към Москва. Той твърди, че окупираните територии са "исторически руски земи" и че политиката на Кремъл е насочена към отменяне на дългогодишните усилия на Украйна да внуши своите "псевдоценности".

Преди инвазията той твърдеше, че Украйна е изкуствена държава, създадена през съветската епоха - тълкуване, което историците отхвърлиха като неоснователно. Във вторник той обвини враговете на Русия, че се стремят да разкъсат страната му.

Людмила Хюсеинова беше хвърлена в затвора от руските сили през 2019 г., след като донесе украински книги в училище за сираци в родния си град Новоазовск на южното крайбрежие на Украйна, близо до границата с Русия отпреди 2014 г. Тя казва, че е обвинена в шпионаж заради проукраински публикации в социалните медии.

"Бях хвърлена в затвора само заради мислите си", казва 61-годишната Хюсеинова в интервю по телефона. Тя каза, че по-младите жени, с които е била в затвора, са били изнасилвани от руските надзиратели. По думите й руснаците са се опитали да я принудят да гласува в полза на руския контрол по време на незаконните референдуми, преди да бъде освободена като част от размяната на затворници в края на миналата година.

След месеци на обучение и въоръжаване на украинските сили с модерно и тежко въоръжение съюзниците са в готовност за предстоящата контраофанзива на Украйна, която се очаква през следващите седмици. Но някои от поддръжниците на Киев са все по-скептични, че украинските военни ще успеят да направят решителен пробив тази година, тъй като руската отбрана е имала време да се окопае. Официалните лица също така подчертават, че украинските сили многократно са надхвърляли очакванията, включително миналата година, когато си върнаха големи територии от окупираната земя.

Публично съюзниците на Украйна заявиха, че преговорите трябва да се водят само при нейните условия, и обещаха да продължат да подкрепят страната с военна помощ. Но някои европейски разузнавателни служители се опасяват, че между съюзниците на Киев може да възникне напрежение.

Макрон не е единственият, който смята, че преговорите трябва поне да се обмислят. Запитан за усилията му, началникът на отбраната на Италия адмирал Джузепе Каво Драгоне заяви на събитие на Атлантическия съвет през април, че "всичко, което променя това лошо равновесие, което имаме там, е добре дошло и трябва да се обмисли, без значение кой го предлага - всичко е добре дошло".

Макар че вниманието по време на войната често се съсредоточаваше върху военната динамика, дейността на Русия зад фронтовата линия е също толкова значима за дългосрочното бъдеще на Украйна, заявиха европейските служители.

Нейните действия в областите Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие са добре документирани, като кулминацията е, че Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова, обвинявайки ги в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Русия е отвлякла почти 20 000 непълнолетни, откакто започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г., заяви Зеленски миналия месец.

Въпреки това европейските служители започват да изразяват опасения за това колко трудно може да бъде за Украйна да управлява окупираните региони - ако успее да си ги върне - след месеци на руски злоупотреби, целящи да предизвикат подкрепа за Кремъл.

Фокусът върху индоктринирането на украинските деца с руска пропаганда показва дългосрочните планове на Кремъл за териториите, смятат служителите.

В Херсонска област Русия е създала поне 20 места за задържане и изтезания, където са изпратени украински служители на местната власт и протестиращи, твърдят европейските служители. Според екип от международни адвокати, разследващи предполагаеми руски военни престъпления в Украйна, тези места за изтезания имат преки финансови връзки с Кремъл. Украинци, участващи в административни функции или в гражданското общество, са били убивани, арестувани или депортирани.

Хюсеинова разказва, че приятелят ѝ Василий Коваленко, бизнесмен, е бил убит заради премахването на знамената на т.нар. сепаратистка Донецка народна република от обществени места. "Много, много хора са били арестувани и все още са в затворите само за това, че са имали проукраински възгледи", казва тя.

Миналата година ОССЕ документира преки нападения на руските сили срещу цивилни граждани, нападения срещу медицински заведения, изнасилвания, изтезания, екзекуции по бързата процедура, грабежи и принудително депортиране на цивилни граждани в Русия, включително деца.

Москва също така е предложила финансови стимули на руснаци да се преместят в регионите, заменяйки депортираните украинци. Украинците, които все още живеят в териториите, са притискани да приемат руски паспорти, като жителите на окупираните части на Херсонска област са предупредени, че всеки, който не приеме такъв до юни, ще бъде депортиран и имуществото му ще бъде конфискувано.

При отказ да приемат руски паспорт украинците в окупираните територии могат да бъдат лишени от достъп до основни обществени услуги. Но от тези, които приемат, някои биват принудително включени в руската армия.

През февруари Лабораторията за хуманитарни изследвания към Йейлския университет съобщи, че Русия управлява "широкомащабна, систематична мрежа" от лагери, в които през изминалата година са били задържани най-малко 6000 деца от Украйна в рамките на окупирания от Русия Крим и в континенталната част на Русия.

Изглежда, че лагерите се опитват да индоктринират украинските деца в представата на руското правителство за национална култура и история, твърдят авторите.

"Нека го наречем така, както е", заяви британският външен министър Джеймс Клевърли в туитър. "Насилствената депортация на невинни украински деца от страна на Русия е систематичен опит за заличаване на бъдещето на Украйна."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук