"Горица Грънчарова-Кожарева трябва да бъде максимално независима и отдалечена от партиите, въпреки че това е съмнително, защото знаем, че в институции като Сметната палата не се назначават случайни хора, независимо дали на председателското или на заместник-председателските места.

Трябва ясно да се знае откъде идва тя и какво влияние може да има върху нея в месеците до изборите", това каза политологът Георги Киряков.

Той очаква с обявяването на състава на кабинета да стане ясно какъв е балансът на силите и какви претенции на политическите партии са били удовлетворени.

"Това не би трябвало да се случва, но най-вероятно ще стане. Това е ставало с всички служебни правителства.

Това ще са първите индикации за това в каква посока ще върви и каква политика ще следва това служебно правителство и този служебен министър-председател.

Много вероятно е тя да е просто официалната фигура, зад която да се скрият всевъзможни интереси", заяви Киряков, цитиран от "Фокус".

Процесите на разпад в политическите партии според политолога ще предопределят състава на 51-то Народно събрание. Според него вече има индикации за електорални размествания.

"Те са свързани както с възможността за увеличаване на броя негласуващи, което означава и намаляване на гласовете за някои от основните партии, така и възможността покрай разцеплението в БСП и ДПС и разпада на "Величие" да видим сериозни преливания на гласове от една партия в друга", коментира Георги Киряков.

Той не очаква да бъде постигнато широко обединение в лявото пространство за предстоящите избори.

"На фона на допълнителното разделение вътре във вече остатъчната партия БСП, тя може да доближи едва-едва 4-те процента, да не говорим, че може изобщо да не прескочи тази бариера", коментира Киряков.

"Ще видим накъде ще се прелее и електоралният ресурс, който "Величие" успя да генерира набързо преди предишните избор – дали голяма част от него ще отиде в армията на негласуващите или ще се намери някаква политическа алтернатива, която да обере този вот", допълни политологът.

Според него ПП-ДБ ще успее да върне част от разочарованите си избиратели и да постигне малко по-висок резултат от този на последните избори.

Георги Киряков не очаква президентският проект да се появи на политическата сцена за предстоящите избори.

"Президентът съвсем търпеливо и стратегически очаква ситуацията да се влоши още повече и да му изтече мандатът. За него е изгодно да има ситуация, в която се редят избори след избори и се задълбочава кризата, защото това генерира сериозен електорален ресурс в една бъдеща партия.

И вероятно това ще се случи", смята той.